Волинь Новини

У Луцьку дезинфікуватимуть парки від кліщів, біолог каже: це – недоцільно

Через загрозу від кліщів комунальники Луцька обприскають два міських парки, 900-річчя та Центральний, сертифікованим спецрозчинами. Робитимуть це, коли поліпшиться погода, – розповів керівник Депаратаменту ЖКГ Луцької міськради Микола Осіюк. Каже: для міста дезінфекція парків вартуватиме понад 50 тисяч гривень, – повідомляє Суспільне.

Директор депатраменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк: “Роботи по дезинфекції парку потрібно проводити при температурі не нижче 15 градусів. Роботи плануються робити методом гарячого розпилювання. Роботи проводитиме наше комунальне підприємство профілактичне підприємство і відповідним препаратом з сертифікатом. Його використовують і в “Проліску” і в “Лісовій пісні” і у інших санаторіях”.

Докторка біологічних наук Катерина Сухомлін каже: дезенфікувати парки недоцільно.

У Луцьку дезинфікуватимуть парки від кліщів, біолог каже: це - недоцільно

У Луцьку дезинфікуватимуть парки від кліщів, біолог каже: це – недоцільно. UA:Волинь

Доктор біологічних наук Катерина Сухомлін:”Дезинфекція не проводиться абсолютно всього парку, а проводиться, як правило, доріжок і приблизно метр-півтора навколо нього. Відповідно немає сенсу, тому що кліщі переповзають, вони переносяться гризунами, які є у нашому парку, миші, щурі. Вони переносяться птахами”.

За останній тиждень до лікарень і поліклінік через укуси кліщів звернулося 17-ть волинян, з них – 9 дітей, розповіла Суспільному епідеміолог Лариса Дудковська. Упродовж квітня-травня кліщі покусали 60 людей.

Лучанка Тетяна Василюк регулярно гуляє у Центральному парку із дворічною донькою Софійкою. Каже: після кожної прогулянки оглядає дитину.

У Луцьку дезинфікуватимуть парки від кліщів, біолог каже: це - недоцільно

У Луцьку дезинфікуватимуть парки від кліщів, біолог каже: це – недоцільно. UA:Волинь

ЛучанкаТетяна Василюк: “Я боюся лягати спати, поки повністю не перевірю дитину. Навіть, був такий випадок, що ми гуляли і зачисалася за вушком і там був кліщ. І я його діставала. У нас ще є собака, то ми їй даємо таблетки, але все одно кліщів повно”.

Подруги Орися Бедь та Соломія Сусь бігають центральним парком міста. Розповідають, займатися спортом почали у середині квітня – зберігають не лише дистанцію, а й щоразу оглядають себе після пробіжок.

Лучанка Орися Бедь: “Трохи бігати страшно по парку. Тут дерева, кущі. Багато комах і бачимо на землі, але надіємося на краще”.

Біолог Катерина Сухомлін розповіла, вирушаючи на прогулянку, обирайте світлий одяг з довгими рукавами. На голові повинна бути хустина чи шапка. Повернувшись додому, потрібно ретельно оглянути свій одяг і шкіру.

Довідка Волинського обласного лабораторного центру:

природні умови Волині є сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів, а саме на території області існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту. Протягом останніх 5 років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту, і це складає 75% від усіх випадків по Україні. З кожним роком ускладнюється епідемічна ситуація з іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма). У минулому році відмічено ріст захворюваності на 34% (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018 році).

Leave a Comment