Волинь Новини

У Погуляйка пояснили, чому повернули ділянку в заказнику Микитюку

Турійський відділ поліції закрив кримінальне провадження за фактом самовільної забудови земельної ділянки в заказнику «Озерянський» товариством з обмеженою відповідальністю «Веста М». Підприємство внесло зміни до статуту, додавши пункт про надання рекреаційних послуг, і повторно звернулося до Волинської ОДА з клопотанням виділити їм вже забудовану ділянку в лісі в довгострокове платне користування.

Так пояснили Центру журналістських розслідувань «Сила правди» підстави повернення фірмі депутата Волиньради Романа Микитюка 2,3 гектара лісу поблизу озера Бережисте підопічні голови ОДА Юрія Погуляйка.

«Підставою для прийняття зазначеного розпорядження стало клопотання товариства від 12 березня 2020-го року про надання у довгострокове тимчасове платне користування без вилучення у постійного лісокористувача ДП «Турійський лісгосп» лісової ділянки площею 2,3 га для використання її в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях. Виділення лісової ділянки в межах якої розташований загальнозоологічний заказник місцевого значення «Озерянський» для зазначених цілей погоджено з Державним агентством лісових ресурсів України, управлінням екології та природних ресурсів облдержадміністрації», – йдеться у коментарі за підписом керівника апарату ОДА Юрія Судакова. 

Нагадаємо, 12 травня на сайті Волинської ОДА оприлюднили розпорядження очільника виконавчої влади області Юрія Погуляйка про виділення на 20 років лісової ділянки в загальнозоологічному заказнику «Озерянський» фірмі «Веста М». Документ підписаний 8 травня.

Раніше чиновник з ініціативи прокуратури скасував аналогічне розпорядження свого попередника, виконувача обов’язків голови Волинської ОДА Олександра Киричука. Це сталося після оприлюднення розслідування «Сили правди» «Виняток для депутата. У волинському заказнику будується мисливська фірма». Тоді ж правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом самовільної забудови в заказнику.

Це будиночки для відпочинку мисливців та надання послуг з оздоровлення і рекреації, пояснювали тоді в лісгоспі. Та був один парадокс – в статуті мисливського товариства не було передбачено надання таких послуг. Тож це довелося виправити.

«Відповідно до Статуту товариства, державна реєстрація нової редакції відбулася 15 січня 2020-го року, одним із видів діяльності товариства визначено рекреаційна діяльність», – кажуть в ОДА.

«З метою з’ясування стану досудового розслідування кримінального провадження за фактом самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва на території заказника, облдержадміністрація звернулася до Головного управління Національної поліції в області. На запит отримана відповідь, що слідчим СВ Турійського ВП Володимир-Волинського ВП ГУНП в області за погодженням з процесуальним керівником, винесено постанову про закриття кримінального провадження. Ураховуючи зазначене вище, підстави для відмови в задоволенні клопотання товариства відсутні», – підкреслили підопічні Погуляйка.

Варто зауважити, що в Господарському суді Києва розглядається справа за позовом ТОВ «Веста М» до Волинської ОДА щодо неправомірності скасування розпорядження підписаного Олександром Киричуком, яким підприємство ще у 2019-ому легалізувало будівництво рекреаційної бази в зоологічному заказнику. Засідання заплановане на 20 травня. В облдержадміністрації кажуть, що позову не визнають.

Разом з тим, для товариства «Веста М» на чолі з Романом Микитюком відтепер результат розгляду судової справи не має ніякого значення, адже, згідно нового розпорядження, він має право господарювати в «Озерянському» щонайменше наступні 20 років.

Leave a Comment