Волинь Новини

«Люди опиняються перед вибором: купити їсти чи зробити тест на COVID», – Ірина Констанкевич

В Україні провели майже втричі менше тестів на Covid-19, аніж у Польщі. У медіа з’явилася інформація, що що тести на коронавірус, які були закуплені державою в одній із приватних фірм, виявилися неякісними. Під час години запитань до уряду, яка відбулася 13 травня під час позачергового засідання Верховної Ради, очільник МОЗ Максим Степанов відповів, що йому про цю ситуацію невідомо. Однак, статистика щодо захворюваності на коронавірус напряму корелює з кількістю проведених тестів. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» наголосила народна депутатка, членкиня групи Ірина Констанкевич.

«Тести в реґіонах з’явилися не так давно. Розв’язання питань у боротьбі та протидії коронавірусу центральна влада переклала на плечі місцевих бюджетів та благодійників. Кошти із Стабілізаційного фонду, які були виділені вже більше місяця тому, а це понад 64 мільярди гривень, на потреби медицини в регіони вони так і не прийшли. Аналогічна ситуація із тестами. У моєму 23 окрузі чимало заробітчан повернулися додому з Польщі та Італії. Ми боялися сплеску захворювання. Але серед них офіційно виявили тільки одну хвору. Вважаю, що кількість офіційно зареєстрованих випадків напряму корелює з проведенням тестів. Питання і в кількості тестів, і їх якості, і в оперативності дій центральної виконавчої влади. Разом з колегами з групи «За майбутнє» ми про це неодноразово говорили, скерували кілька депутатських запитів», — зазначила Ірина Констанкевич.

Нардеп розповіла, що на електронну скриньку отримала листа з пропозицією пройти тест на коронавірус з виїздом медсестри додому. Вартує такий аналіз майже три тисячі гривень.

«Чи багато моїх виборців можуть дозволити пройти такий тест? Звичайно, для людей це недоступно. Тому що вони опиняються перед вибором: купити їсти чи зробити аналіз. Тому забезпечення тестування населення — це обов’язок держави. Ми повинні проводити тестування, аби розуміти реальну картину», — наголосила Ірина Констанкевич.

Leave a Comment