Волинь Новини

Стерильна чистота та строге дотримання дистанції: що відбувається на «Центральному» ринку Луцька. ФОТО

На «Центральному» ринку Луцька відновилася торгівля товарами сільськогосподарського виробництва. Продавці розповіли, як їм працюється в нових умовах.

Про це пише Волинь.Правда

Карантин через COVID-19 триває в Україні вже ось майже 2 місяці. Уряд прийняв рішення закрити всі громадські місця і заклади. Ринки – не виняток, адже це завжди велике скупчення людей. На щастя, хвиля захворювань на коронавірусну інфекцію в Україні пішла на спад і Кабінет Міністрів вирішив послабити карантинні заходи. Зокрема, дозволили працювати ринкам сільськогосподарською продукції.  «Волинь.Правда» завітала на «Центральний» ринок аби перевірити чи дотримуються там вимог карантину, скільки людей користуються можливістю придбати там продукти і що кажуть про карантин продавці і покупці.

Ринок у середмісті Луцька виглядає незвично – незвично мало людей. Але вони є. І це вселяє оптимізм і надію на те, що скоро карантин закінчиться остаточно і все запрацює, як і раніше. Територія ринку огороджена, на вході – два охоронці, які дійсно контролюють кількість покупців, які одночасно можуть бути присутні у торгівельній зоні. Тож ця норма дотримується. Увесь персонал ринку – у масках. Тут також плюс. На вході також висить пляшечка з дезінфікатором для рук для відвідувачів.

 

Однак, самих відвідувачів не дуже багато. Та й продавців теж. Нарахували на майже порожніх торгівельних рядах, обтягнутих плівкою для відгородження продавця від покупця, зо п’ять торговців. Люди торгують переважно сільськогосподарською продукцією, яку самі ж вирощують – картопля, морква, цибуля, капуста… Серед них – пані Сніжана, яка зізнається, що сьогодні, 9 травня, вийшла на ринок вперше за час карантину. Розповідає, що на ізоляції була змушена перевести бізнес в онлайн, як це зробили й більшість інших торговців. Це хороший вихід як для продавців, так і для покупців. Але не всіх. Адже клієнти «Центрального» ринку – це й люди старшого віку із прилеглих до Луцька сіл, і далеко не кожен з володіє інтернет-технологіями на тому рівні, який би дозволив замовити собі продукти онлайн. Тому люди йдуть на ринок. Йдуть, навіть коли він тільки-но починає «просинатися» після двомісячного карантину. Покупців поки не багато, але вони є.

«Основна проблема в тому, що немає доїзду. Транспорт ще не працює. Але, не дивлячись на це, виторг є», – зізнається пані Сніжана.

Не можуть похвалитися чергами покупців і торговці м’ясного відділу, який розташований у центральному павільйоні. Тут також все стерильно – постійно миється підлога дезінфікуючим розчином, на вході всім покупцям проводять температурний скрінінг, на  кожному торгівельному місці наявний дезінфікатор, покупці відгороджені від продавців спеціальною плівкою. Продавці у масках та рукавичках – дотримані всі вимоги карантину. На прилавках теж чистота й порядок, здається, навіть шматки м’яса викладені в ідеально рівну лінію.

Люди підходять, цікавляться товаром, вибирають, купують. Але поки їх ще не дуже багато. Зала павільйону все ж виглядає напівпорожньою. Можливо, це тому, що все ж існують обмеження щодо кількості одночасного перебування людей у торгівельній залі, які строго дотримуються. А, можливо, все ж проблема у тому, що основна кількість постійних клієнтів «Центрального» ринку не має можливості сюди доїхати.

В іншій частині павільйону продавчині торгують розсадою і подібним товаром. Побачивши журналістів, жінки просять написати про ситуацію на ринку об’єктивно, наголошуючи, що тут дотримані всі санітарно-гігієнічні вимоги, на відміну від «ярмарків» під відкритим небом, діяльність яких дозволила міська рада.

Нагадаємо, близько тижня тому Луцька міська рада визнала, що ситуація на продовольчих ринках вийшла з під контролю і закрила одного з них – на вулиці Єршова поблизу ТРЦ «Глобус». Там не вдалося уникнути скупчення людей.

Ринок на вулиці Єршова. Фото: «ВолиньUA

“На вулиці Єршова ситуація вийшла з-під контролю. Там люди продавали банани, заморожену рибу, і аж ніяк не сільськогосподарську продукцію власного виробництва. Крім того, люди не дотримувалися вимог карантину. Даний ярмарок перетворився на ринок без правил. Так бути не має”, – наголосив тоді Григорій Пустовіт.

Варто додати, що в попередніх матеріалах «Волинь.Правда» критично ставилася до ідеї Луцької міської ради щодо відкриття ринків сільськогосподарської продукції під відкритим небом та на стадіоні, як пропонував нардеп Ігор Палиця. Як бачимо, частково міська влада визнала свою помилку, а «Центральний» ринок, навпаки, продемонстрував, що здатен організувати безпечну торгівлю в умовах карантину. Лишається сподіватися на якнайшвидший запуск транспорту, що забезпечить доїзд покупців до ринку.

Василь Онищук

Leave a Comment