Важливо Новини

Пенсійний фонд інформує про підвищення пенсій

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2020 № 251 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році” з 1 травня 2020 року проведено масовий перерахунок пенсій 228,6 тис. волинських пенсіонерів. З них розмір пенсії підвищено 183 863 особам.

Якщо щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та мають стаж 30 років для жінок та 35 – для чоловіків, не досягає 2100 гривень, таким особам встановлено доплату до пенсії в сумі, що її не вистачає до зазначеного розміру. Вказані доплати враховуються під час подальших перерахунків.

У результаті проведеного перерахунку розмір пенсії збільшено для 183 863 осіб. Середній розмір підвищення склав 152,56 грн. Перераховані пенсії пенсіонери отримають у травні цього року.

У квітні 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 років і більше, незалежно від виду пенсії та Закону, по якому її призначено, у разі, якщо розмір пенсії не перевищує 9 205,19 грн, було встановлено щомісячну компенсацію в сумі 500 гривень. Водночас якщо пенсіонер віком старше 80 років має страховий стаж не менше 25 років чоловік або 20 років жінка, то після встановлення доплати в сумі 500 грн розмір пенсії не може бути нижчий ніж 2 600 гривень.

У квітні перерахований розмір пенсії отримали 31 583 пенсіонери.

Надалі, коли пенсіонеру виповниться 80 років, щомісячна компенсація  в сумі 500 грн буде встановлюватись з дати досягнення 80-річного віку.

Одноразову грошову допомогу у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 у квітні цього року буде виплачено 244 512 особам. На її виплату спрямовується понад 243 млн гривень.

Перерахунки проводяться автоматизовано, тому  пенсіонерам не потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду. Розмір доплат розраховується індивідуально для кожного пенсіонера за документами, які містяться в пенсійній справі. Виплата перерахованих пенсій, компенсацій, грошової допомоги буде проведена в звичайному порядку  через банки або доставлена листоношами додому.

Пенсійний фонд просить пенсіонерів у період карантину залишатися дома  і з’ясовувати всі питання, які виникнуть, у телефонному режимі.

Leave a Comment