Волинь Новини

Сім’я директора департаменту Луцькради купила кросовер за 8 тисяч доларів

Дружина директора Департаменту економічної політики та депутата Луцької міської ради Бориса Смаля придбала нову автівку. Проте їздить на ній сам чиновник.

Це зафіксували журналісти Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Вперше чиновника побачили на «Toyota RAV4», коли той приїхав на виїзну сесію міськради, яка відбулася 8 квітня на стадіоні Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Згодом депутата знову помітили на новій машині.

У своїй декларації за 2019-ий рік Борис Смаль з рухомого майна вказав лише легкову автівку «Daewoo FSO Lanos» 2008 року випуску, яку він придбав у тому ж році за 80 000 гривень. Та зараз на роботу Смаль приїжджає вже на «Toyota RAV4» 2008-го року випуску.

За даними реєстру транспортних засобів Міністерства внутрішніх справ, з 14 лютого 2020-го року автівка оформлена на дружину чиновника Людмилу Смаль, яка працює завідувачкою дитячого садочка №8, що в мікрорайоні Вересневе. Коли запитуємо у посадовця, чому авто зареєстроване на дружину, хоча їздить на ньому він сам, чоловік говорить, що жінка просто довіряє йому.

«Це дружини машина, вона придбана у 2020-му році, а декларація за 2019-й. Їжджу я, хіба це порушення? Дружина мені довіряє і я їжджу на її машині. Дружина живе через дорогу від роботи. Їй треба – вона їздить, не треба – не їздить», – говорить Борис Смаль.

Сім’я директора департаменту Луцькради купила кросовер за 8 тисяч доларів

Сім’я директора департаменту Луцькради купила кросовер за 8 тисяч доларів

На ресурсі «Auto.Ria» ціни таких автівок починаються від 220 тисяч гривень. За словами депутата, така покупка обійшлась родині приблизно у 8 тисяч доларів, що у гривнях становить трохи більше 215 тисяч.

Згідно з декларацією Смаля за 2019-й, торік він отримав 265 905 гривень зарплатні. Ще 132 886 гривень заробітної плати за основним місцем роботи отримала його дружина. Також дружина отримала 12,9 тисяч гривень від надання майна в оренду, а сам посадовець – 5250 гривень процентів від вкладів у банку. Дочка Катерина отримала 26,6 тисяч гривень зарплати у минулому році.

Серед нерухомого майна Смалі декларують квартиру у Луцьку площею 47,3 квадратних метрів, житловий будинок у Галичанах на Горохівщині площею 73,8 квадратів і земельну ділянку там же площею 4,25 гектара.

Також Борис Смаль задекларував майже 137 тисяч гривень та 1310 доларів заощаджень на рахунках у банку, ще 275 тисяч гривень – у готівці. Дружина мала у банку 66,6 тисяч гривень.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», придбане у 2020-му році своє майно та майно сім’ї Борис Смаль має відобразити у щорічній декларації за 2020-й рік, яка буде подаватися навесні 2021-го.

Завідувачі дитячих садочків не потрапляють у категорію громадян, які мають подавати декларації, тож Людмила Смаль не подає щорічних декларацій про майно та доходи та не зобов’язана звітуватися про придбане майно, що перевищує 50 прожиткових мінімумів, себто 101 350 гривень. Цього зобов’язання уникнув і Борис Смаль, реєструючи авто на дружину.

Сім’я директора департаменту Луцькради купила кросовер за 8 тисяч доларів

Марія СМИК.

Leave a Comment