Важливо Новини

Хто в Україні може отримувати надбавку до пенсії понад 9 тисяч: роз’яснення

Українські пенсіонери-чорнобильці зможуть відсуджувати собі підвищені пенсійні виплати. Про це повідомляє «Апостроф».

Велика палата Верховного суду прийняла рішення в справі №240/4937/18 за позовом жителя Овруцького району (Житомирська область) до місцевого управління Пенсійного фонду про визнання протиправними дії останнього.

Пенсіонер подав позов проти Пенсійного фонду ще в 2018 році, коли йому перестали нараховувати і виплачувати надбавки до пенсії. Відзначимо, що такі передбаченістаттею 39 закону України про статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи длянепрацюючих пенсіонерів, які проживають на території радіоактивного забруднення.

Для чорнобильців щомісячна надбавка повинна досягати двох мінімальних зарплат (за попередній рік). На той час – 6,4 тисячі гривень (мінімальна зарплата в 2017 році становила 3,2 тисячі гривень). У 2020 році така надбавка ще більша – 9,4 тисячі гривень на місяць.

Житомирський обласний суд передав цю справу як зразкову в Касаційний адміністративний суд. Той вирішив задовольнити позовні вимоги пенсіонера лише частково: визнати дії Овруцького управління ПФ протиправними, і нарахувати доплати до пенсії. Але не за законом про статус чорнобильців, а за постановою Кабміну №1210, а це набагато менше.

“У 2015 році, щоб заощадити бюджетні гроші, порядок доплат чорнобильцям поміняли. Він вже визначався не законом, а постановою Кабміну, а там прописали просто смішні суми – замість 2-3 мінімальних зарплат по 5-13 гривень в місяць”, – розповів глава адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

В постанові №1210 прописані такі доплати:

  • тим, хто проживає в зоні обов’язкового відселення належить 13,2 гривень на місяць
  • які проживають в зоні добровільного відселення – 10,5 гривень
  • в зоні посиленого радіоекологічного контролю – всього 5,2 гривень на місяць.

Незважаючи на те, що в 2018 році Конституційний суд визнав ці зміни неконституційними (так як вони істотно урізали соцгарантії чорнобильців), вони продовжували діяти.

Але Велика палата Верховного суду визнала, що така практика є хибною.

Тобто, з 17 липня 2018 року, коли КС фактично відновив дію статті 39 закону про статус чорнобильців, громадяни мають право на такі виплати:

  • ті, хто працює на територіях радіоактивного забруднення в зоні безумовного відселення – 3 мінімальні зарплати, в зоні добровільного відселення – 2 мінімальні зарплати, в зоні посиленого радіаційного контролю – одна мінімальна зарплата.
  • пенсіонерам, які працюють на забруднених територіях, сума оплати підвищується на 25%
  • непрацюючим пенсіонерам доплата в розмірі двох мінімальних зарплат.

ВС ухвалив зобов’язати Овруцьке управління ПФ нарахувати доплати позивачу з 17 червня 2018 року (тобто, майже за 2 роки).

“Але ця справа є зразковою. Отже, по ній Пенсійний фонд повинен перерахувати надбавки всім непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це значна частина Чернігівської, Житомирської та Київської областей. Йдеться про десятки тисяч пенсіонерів. Втім, з огляду на судову практику минулих років, добровільно Пенсійний фонд доплачувати навряд чи стане. Але пенсіонери можуть подавати позови, і, з огляду на наявність зразкової справи, вигравати їх практично в автоматичному режимі. Замість 5 гривень можна буде отримувати до пенсії більше 9 тисяч гривень”, – пояснив Ростислав Кравець.

Leave a Comment