Новини

“Кума у Viber скинула”. Як популярний додаток перетворили на джерело фейків

“Уявіть собі, які емоції були у жінки, якщо вона не замислюючись жбурнула каменюку у скло, за яким також сиділи діти?” – ділиться враженнями журналістка Любов Величко, розповідаючи про сутички, які відбувались у Нових Санжарах два місяці тому, – повідомляє Українська правда.

20 лютого в Україні стався перший серйозний скандал навколо коронавірусу. Тоді 72 евакуйованих із китайського Уханю людей разом із супроводом розмістили на 14-денну обсервацію у медзакладі в Нових Санжарах на Полтавщині. Місцеві мешканці зустріли їх серйозними протестами через страх зараження. Про цю ситуацію написали світові ЗМІ, а декілька осіб отримали підозри у скоєнні злочинів.

Щоправда, серед пасажирів “уханського літака” коронавірус так і не виявили.

Перший офіційний випадок захворювання на коронавірус в Україні було зафіксовано тільки 3 березня – у чоловіка, який приїхав з Італії.

Після цього скандалу Любов Величко поїхала у Нові Санжари, щоб з’ясувати реальні причини такої агресії.

“У випадку із нагнітанням паніки в Нових Санжарах саме штучно створені напередодні Viber-групи були епіцентром розсіювання фейків та страшилок”, – розповідає вона.

Журналістка визначила, що ввечері 19 лютого, ще до того, як про місце обсервації стало відомо офіційно, була створена спільнота “Нові Санжари” у Viber, яка дуже швидко набрала понад 6 тисяч учасників. Це досить високий показник для селища з населенням понад 8 тисяч.

Перше повідомлення в спільноті одразу було провокативним. У ньому розповідалось, що у військовий санаторій везуть “інфекційно хворих із Китаю (50 чоловік)”. Там же містився заклик: “ми не можемо дозволити знищити наше населення… ЛЮДИ, ПІДНІМАЙТЕСЬ, У НАС ВСІХ Є ДІТИ!!!! Треба діяти негайно”.

Згодом у спільноті почали масово з’являтися фейки та заклики до насильства.

Як розповіла УП Величко, на інформацію зі спільноти посилалися навіть місцеві посадовці – селищна голова та працівники адміністрації.

“Спілкуючись з різними людьми, я чула фактично цитування повідомлень із Viber-спільнот”, – додає вона.

Далі те, що звучало у Viber як гіпотеза, проходило через сарафанне радіо і сприймалося вже як реальна загроза.

“Це було тільки на користь організаторам паніки. Служба Бі-Бі-Сі (баба бабі сказала) роздмухувала і без того страшні повідомлення із Viber, який місцеві найактивніше використовували для комунікації”, – розповідає журналістка.

У багатьох українців Viber асоціюється з чатами садочків-шкіл-будинків-роботи або з картинками-привітаннями, які ми отримуємо від родичів у святкові дні.

Але цей найпопулярніший в Україні месенджер вже давно використовують для масових інформаційних кампаній. І випадок із Санжарами став цьому підтвердженням.

Leave a Comment