Важливо Волинь Новини

“Система очисних споруд перебуває в зношеному стані, запах присутній”, – заява “Луцькводоканалу”

Система очисних споруд Луцька перебуває в зношеному стані, оскільки з моменту її введення в експлуатацію 50 років тому вона жодного разу не реконструювалася.

Очисні споруди приймають стоки від усього Луцька і 15-ти навколишніх сіл. І з року в рік якість стоків погіршується  через масове використання хімічних миючих засобів та використання каналізаційних мереж багатьма користувачами в якості смітників, – повідомляє пресслужба КП «Луцькводоканал».

«Щодо запаху на очисних спорудах – то він присутній, як і на всіх очисних спорудах України. Очевидно, що продукти життєдіяльності людей мають свої властивості. Ми неодноразово інформували громадськість про те, що система очисних споруд Луцька перебуває в зношеному стані, оскільки з моменту її введення в експлуатацію 50 років тому вона жодного разу не реконструювалася», – йдеться у повідомленні.

Водночас, на підприємстві «Луцькводоканал» триває робота над інвестиційним проєктом «Модернізація системи водопостачання та водовідведення м. Луцьк» за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. Як повідомлялося раніше, підготовча фаза реалізації проєкту мала тривати близько 10 місяців, від червня 2019 року.

Вже складено довгостроковий план інвестицій та подано на узгодження банку, складено технічний звіт про існуючий стан підприємства, який знаходиться на узгодженні банку. Наразі фахівці підприємства разом із консультантами Європейського інвестиційного банку розробляють план пріоритетних інвестицій на 5 років в рамках проєкту.

«Однак загрозою успішного втілення цього проєкту може стати так звана державна урядова програма розвитку, яка передбачає передачу всієї відповідальності за регулювання діяльності водоканалів на місцевий рівень, тобто без участі держави. А Європейський кредит обсягом більше 10 млн євро для такого міста як Луцьк може бути наданий лише під державні гарантії. Попри зміну уряду наразі ця програма розвитку є діючою», – зауважують у КП «Луцьководоканал».

Йдеться про залучення більше 326 млн грн. Луцьк і Рівне – перші міста в Україні серед 22 міст-претендентів, які отримали технічну підтримку з боку Європейського інвестиційного банку для реалізації проєктів реконструкцій очисних споруд. Лише експерти в галузі залучення міжнародних інвестицій можуть осягнути усю складність цього процесу.

«Ми, як ніхто інший, зацікавлені у тому, щоб отримати кредит і здійснити реконструкцію очисних», – зазначають на підприємстві.

Leave a Comment