Новини

Карантин – не звільняє від сплати аліментів. Може загрожувати щоденна пеня

Карантин – не підстава для звільнення від обов’язку сплачувати аліменти на утримання своїх дітей. На цьому наголошує пресслужба міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

У разі виникнення заборгованості, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені).Вона становить 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100% заборгованості.

Більше того, у разі заборгованості зі сплати аліментів понад чотири місяці платнику аліментів можуть встановити обмеження щодо виїзду за кордон, керування транспортними засобами, користування зброєю, права полювання.

А у випадку ухилення від сплати аліментів понад 6 місяців – можлива й кримінальна відповідальність аж до двох років обмеження волі, йдеться у повідомленні управління Мін’юсту.

У період тимчасових карантинних обмежень усі примусові заходи теж застосовують.

Водночас, в управлінні Мін’юсту зазначають: враховуючи, що під час карантину зросла кількість звільнень, зменшення заробітної плати, а працівників відправляють у відпустку за власний рахунок – у платників аліментів з’явилися підстави для звільнення від відповідальності.

Платник аліментів може звернутися до суду з позовом про звільнення від сплати заборгованості, якщо на це будуть обґрунтовані обставини.Також передбачена можливість збільшення або зменшення розміру аліментів за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів – у разі зміни матеріального або сімейного стану когось із них.

До слова, пандемія коронавірусу – не підстава для припинення зобов’язань зі сплати аліментів, але може бути підставою для перегляду їх розміру, а також звільнення від відповідальності за невиконання відповідного обов’язку.

Leave a Comment