Важливо Новини

Чи продовжуватимуть карантин після 11 травня: прогноз

Як стало відомо, Кабінет Міністрів України схвалив продовження карантину до 11 травня. Вже зараз зрозуміло, що повністю відмовитися від обмежень з 12 травня Україна не зможе. Та за виконання цілої низки вимог з 12 травня ці обмеження можуть почати послаблювати.

Цей день символізуватиме початок першого етапу виходу з карантину. Загалом таких буде 5. За дотримання вимог під час кожного з етапів уряд поступово зніматиме частину обмежень.

Для того, щоб Днем “К” було саме 12 травня існує всього дві вимоги:

  • у попередні 10 днів відсоток виявлених хворих на коронавірус не змінюється, або коливається у межах 5%;
  • станом на 12 травня лікарні мають бути заповнені хворими на коронавірус пацієнтами менш ніж на 50%.

Якщо обидві вимоги будуть дотримані, країна почне процес виходу з карантину 12 травня, якщо порушено бодай одну – карантин продовжать.

Коли в Україні буде пік епідемії?В уряді прогнозую, що пік епідемії припаде на період з 3 по 8 квітня. Щоправда, пік захворювання на коронавірус відтерміновували вже кілька разів.

Раніше прогноз щодо цього робив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, найоптимістичніший прогноз передбачає стабілізацію життя після пандемії на кінець літа – початок осені.

У Європейському Союзі те, що я чую від колег – там прямо радять своїм не планувати літні відпустки поки що. Тобто, не замовляти готелі, не бронювати квитки. Нині немає певності, що це спрацює,
– заявив Кулеба.

Резюмуючи він підкреслив, що в цілому динаміка поширення коронавірусу ще цілком не вивчена. Тож не можна знати, коли ситуація стабілізується

Що думають українці

87% українців бачать реальну загрозу поширення коронавірусу в Україні. Проте лише 51% вважає, що Covid-19 може зачепити їхню родину. Такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”. А содів, страйків, мітингів в умовах надзвичайного стану в країні. Однак, третина все ж висловлюється за те, що карантин був правильним рішенням влади.

Карантин в Україні: коротко

  • Карантин на всій території України через пандемію коронавірусу запровадили 12 березня. Спершу він мав протривати до 3 квітня, однак згодом його продовжили до 24 квітня, а тоді – до 11 травня.
  • Закриті непродовольчі ринки, ТРЦ, заклади громадського харчування, кінотеатри, фітнес-клуби і салони краси.
  • З 25 березня в усіх регіонах України ввели режим надзвичайної ситуації.
  • Верховна Рада 17 березня посилила відповідальність, щоб запобігати випадкам навмисного зараження населення коронавірусом і поширення хвороби.
  • Від 16 березня на територію України заборонено в’їзд іноземців, а від 17 березня обмежене міжнародне пасажирське авіа-, залізничне та автобусне сполучення.
  • 27 березня Україна повністю закрила свої кордони для пасажирських перевезень.
  • Люди, які відвідували країни/регіони з місцевою передачею вірусу в громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ, повинні перебувати на обсервації впродовж 14 днів з метою недопущення занесення нових випадків хвороби на територію України.

 

Leave a Comment