Важливо Новини

Умови праці для заробітчан: що зміниться

Коронавірусна криза змусила повернутися додому половину працівників. Але не факт, що після закінчення карантину вони зможуть повернутися на колишнє місце роботи.

Особливо проблемним це стане для тих, хто працював за відрядженнями з Польщі в Німеччині, Чехії та інших країнах, розповів консультант міжнародної організації з пошуку роботи Сергій Дядечко.

“Уже всі зрозуміли, що коронакриза триватиме не до вересня і не до липня. Особливий режим пропуску буде діяти ще довго. А це значить, що українців, які приїхали до Польщі, будуть відправляти на 2-тижневий карантин. Відповідно, працівники, які поїдуть по безвізу, невигідні. Отже, це змінить правила на оформлення віз. При цьому зовсім вирізується шматок з відрядженнями до Німеччини, де українці заробляли втричі більше, ніж в Польщі”, – говорить Дядечко.

Кількість роботи також зменшиться, через те, що в Євросоюз повернулися свої громадяни.

“Всі найкращі вакансії дістануться місцевим. Для цього уряди вже розробили спеціальні програми. Наприклад, поляку буде вигідніше взяти на роботу свого співвітчизника, бо буде менше платити податків. Те ж саме в Чехії, Словаччині. Але робота для українців знайдеться. Це заводи, склади і сезонні роботи зі збору ягід та овочів”, – пояснює Дядечко.

Ситуація з роботою в Євросоюзі владнається за 2-3 роки, коли відновиться світова економіка. За кордоном знову стануть потрібні будівельники, інженери, архітектори та інші фахівці.

Leave a Comment