Новини

Росіяни стали негативніше ставитися до України

Якщо в Україні, як і раніше, більшість людей добре ставляться до РФ, то сусіди, навпаки, почали негативно ставитися до наших громадян.

В Україні добре або дуже добре ставляться до Росії 54% громадян, погано або дуже погано – 33%, 13% не визначилися, про що свідчать дані лютневого опитування Київського міжнародного інституту соціології.
Якщо порівнювати результат опитування з вересневим показником 2019 року, ситуація в Україні відносно Росії практично не змінилася.
Ставлення українців до РФ істотно залежить від регіону: на заході країни позитивно ставляться до Росії 39%, в центрі – 47%, на півдні – 68%, на сході – 80%. Більшість тих, хто негативно ставиться до РФ, сконцентровано на заході України (51%), а найменше таких – на сході країни.
Порівняно з вереснем 2019 року, тобто за півріччя, рівень підтримки незалежності України (відсоток тих, хто вважає, що Україна повинна бути незалежною від Росії) залишається незмінним – 90%, цей показник практично не змінюється з 2014 року.
У Росії також провели опитування під керівництвом російської недержавної дослідницької організації Левада-Центр.
Згідно з результатами, в РФ, навпаки, кількість тих, хто добре або дуже добре ставиться до України зменшилася (було 56%, стало 41%). Кількість тих, хто ставиться негативно до України збільшилася (було 31%, стало 47%).
У Росії, порівняно з вереснем 2019 року, збільшилася кількість бажаючих закритих кордонів з Україною (було 23%, стало 26%) і незалежних відносин без кордонів і митниць (було 54%, стало 56%). Зменшилася кількість бажаючих об’єднання в одну державу (було 19%, стало 15%).
КМІС поводив власне всеукраїнське опитування громадської думки з 8 по 18 лютого 2020 року методом особистого інтерв’ю 2038 респондентів, які проживають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму та непідконтрольних уряду окремих районів Донецької та Луганської областей).
Левада-центр проводив опитування за репрезентативною вибіркою 1600 осіб серед росіян у віці 18 років і старше, в період з 23 по 29 січня 2020 року.

Leave a Comment