Новини

У пенсіонерки відібрали виплати через разовий підробіток

Стало відомо, що киянці Тамарі Анатоліївній урізали пенсію через участь у масовці телешоу. Про це повідомляє Главком.

Так, жінка отримала кілька гонорарів за зйомку, а її зарахували до офіційно працевлаштованим.

Тамара є досить активною пенсіонеркою. Курси, майстер-класи та спорт – улюблені розваги жінки. Її запрошують у кіно- і телезйомки. Двічі так вдавалося навіть заробити копійку.

“Один телеканал запропонував мені знятися в одному епізоді, так як фактура підходила. Я знялася і отримала невеликі гроші. Це були дві зйомки: одна в 2019 році, друга – в 2018 році. За одну я отримала 800 гривень, а за іншу – 500”, – поділилася Тамара.

І вже в кінці року жінку неприємно здивувало зниження звичного розміру пенсії. Спочатку на 200 гривень, потім на 400, а в підсумку і всі 900 відшматували. У ПФУ запевняють, що не помилилися.

“Мені вони сказали: “ось Ви нам надіслали інформацію, що ви працюєте”. Я принесла їм трудову книжку, що я не працюю вже з 2010 року”, – розповіла вона.

Однак цих доказів було мало. Щоб підтвердити, що заробіток не постійний, жінці довелося просити акти наданих послуг у організаторів зйомок. У ПФУ новин “Сьогодні” пояснили, що Тамарі не знижували пенсію, а тільки відняли індексацію, яку доплачували упродовж 2 років.

“В 2008 році вона почала працювати, її характер роботи періодичний був, але роботодавці подали звіт про те, що зазначена особа працює. Вона не повідомила нам, і ми це з’ясували пізніше, і перевели її до працюючих пенсіонерів”, – пояснила заступник начальника Головного управління ПФУ в Києві Олена Бойко.

Адвокат Тетяна Романцова зазначила, що за законом Тамара повинна була попередити ПФУ про разові підробці і її б не визнавали працевлаштованою.

“Якщо пенсіонер дізнається, що буде десь брати участь, він зобов’язаний протягом 10 днів повідомити Пенсійний фонд у тому, що будуть обставини, які змінюють статус пенсіонера. Пенсійний фонд в цьому випадку правильно поступив”, – сказала Романцова.

Вже в квітні жінку повернуть до категорії непрацюючих. Але право на доплату вона втратила, поки уряд не проіндексує пенсії знову.

Leave a Comment