Новини

В Україні набувають чинності нові правила для переказу грошей

З 28 квітня в Україні вступають в силу нові вимоги до переліку інформації про платників і одержувачів щодо грошових переказів.

Про це повідомила в Facebook пресслужба НБУ.

«Нові вимоги вводяться в зв’язку з вступом в силу закону України« Про запобігання і припинення легалізації (відмивання) коштів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення », – зазначено в повідомленні.

За оцінками НБУ, нововведення істотно не вплинуть на переважна більшість операцій з переказу грошей.

Два основні вимоги закону – це ідентифікація і перевірка платника, а також супровід переказу коштів з необхідного списку даних про платника і одержувача.

До чого не застосовують нові вимоги:

  • Оплата проживання і комунальних послуг, податків, штрафів, інших обов’язкових платежів і зборів (незалежно від суми);
  • Оплата кредиту до 30 тис. грн;
  • Переклади для оплати товарів і послуг платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переклад (незалежно від суми);
  • Всі грошові перекази в Україну до 5 тис. Грн;
  • Зняття коштів зі свого рахунку.

В НБУ наголосили, що оплата рахунків за комуналку – це операція з низьким рівнем ризику відповідно до національної оцінкою ризику в галузі запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів і фінансуванню тероризму. У зв’язку з цим вона вимагає мінімального уваги і спрощених заходів ідентифікації, перевірки і вивчення клієнтів.

«Вимоги статті 14 закону про супроводі переказу коштів інформацією про платника і одержувача не поширюється на операції зі сплати комунальних послуг», – відзначили в прес-службі.

Leave a Comment