Важливо Волинь Новини

Чому одне з волинських видань шукає новини, які погано пахнуть?

Рейтинги – це наше все, тому інколи у «полюванні» за рейтингами, ще вчора популярні інтернет   видання перетворюються на «жовту пресу».

Днями на сторінках  ІА Волинські новини з’явився матеріал із назвою: «Вода коричнева та смердить». Лучани просять врятувати річку Жидувку».

Матеріал був написаний на основі звернення лучанки Оксани Притули, яка зареєструвала його на платформі «Відкрите місто» підкріпивши до звернення фото та відео.

За її словами, рівень води в річці збільшився в декілька разів, «вона набула неприродного біло-коричневого кольору й сильно відгонить жомом».

«Витік брудних стоків зафіксовано з району полів фільтрації ПрАТ «Гнідавський цукровий завод», сумно відомих усім лучанам як джерело смороду, що тероризувало місто протягом літа. Частина акваторії річки Жидувки від витоку до бульвару Дружби народів у Луцьку протікає землями Боратинської ОТГ, де й виявлено найбільший ступінь забруднення», – вказала Оксана Притула.

І все б добре, але фотографії підкріплені пані Оксаною викликали сумнів та й наскільки нам відомо підприємство Гнідавський цукровий завод зараз не працює, тож хто насправді забруднює річку?

Вчора журналісти видання Волинь infa разом з представниками Держпродспоживслужби побували на річці Жидувка, то ж можна з впевненістю констатувати, що фотографії, які опубліковані на ІА Волинські новини ніякого відношення до сьогоднішнього стану річки не мають. Тож звідки ці фото?

Повертаємось до пані Оксани і платформи «Відкрите місто». Виявляється, що при створенні звернення, яке було зареєстроване 13 квітня 2020 року пані Оксана дозволила скористатися фотографіями 11 листопада 2019 року взятими і Інтернету, чим вчинила трохи нечесно.

Та найбільше здивування викликало те, що одне і найпопулярніших волинських видань ІА «Волинські новини» не перевіривши інформацію, вже 15 квітня 2020 року публікують чергову «сенсацію», а простими словами фейк, тим самим увівши в оману своїх читачів.

До слова, і сама ж інформація листопада 2019 року, яка тоді активно пропагувалась Луцькою міською радою, що нібито саме Гнідавський цукровий завод є джерелом забруднення річки Жидувка теж не відповідала дійсності, бо ж коли за цю справу взялися журналісти, то у Луцькій міській раді заявили, що готові вибачитись перед Гнідавським цукровим заводом за поширення неправдивої інформації про те, що ніби підприємство забруднює річку Жидувка.

«На основі проведених досліджень нам вдалося з’ясувати, що Гнідавський цукровий завод не був джерелом забруднення річки Жидувка, показники в нормі. Натомість є перевищення показників в районі вулиці Станіславского та поблизу заводу Кромберг енд Шуберт. Наша робота – точно дослідити джерело забруднення, а те, що, як кажуть, спаплюжили честь підприємства – завжди можна вибачитись.  Аби перевірити Кромберг – треба чекати дозволи з Києва, це займе десь 2 тижні, але ми працюємо», – наголосила тоді начальник відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

 

Leave a Comment