Важливо Волинь Новини

Ігор Палиця: “Не можна було запускати медичну реформу, не маючи страхової медицини”

Депутат Верховної Ради від Луцька, засновник Фонду «Тільки разом» – Ігор Палиця взяв участь у прямому ефірі на телеканалі “Аверс”, який відбувся 14 квітня. Нардеп прокоментував ситуацію з коронавірусом в Україні і поділився думками стосовно впровадженої медичної реформи і голосуванням до змін в бюджеті.

Ігор Палиця найперше закликав волинян менше зважати на гучні заяви чиновників із Києва. Тим паче на Волині ситуація чи не найкраща в Україні, – пише ІА “Волинські новини”

Особливо нардеп “пройшовся” по медичній реформі, яка стартувала 1 квітня.

«Уряд до нас не дослухався. Президент до нас не дослухався. Я маю на увазі народних депутатів, які просили відтермінувати медичну реформу. Тому що до неї Україна не готова. З багатьох причин», – наголосив він.

Ігор Палиця пояснив, що реформатори не підрахували чітко, скільки потрібно коштів на адекватне функціонування медичної галузі. Натомість без фінансування лишили туберкульозні, психіатричні медустанови, лікарні для інвалідів та ветеранів тощо. У той же час зарплати лікарів лишаються мізерними.

Політик переконаний: аби медична реформа вдалася, бракує найголовнішого – страхової медицини.

«Не можна було запускати медичну реформу, не маючи страхової медицини. Тому це недолуге рішення попередників. Я не розумію, чому сьогоднішня влада не зупинила цього, не відтермінувала. Але ми маємо те, що маємо», – висловився депутат.

Ігор Палиця також заявив, що нині триває робота над тим, аби державне фінансування отримав волинський перинатальний центр, який є найсучаснішим в Україні.

«Управління охорони здоров’я Волинської області подало не так документи, затягнуло з документами. В Києві не так розглянули. І сьогодні нами ведеться щоденна робота, щоби включити перинатальний центр у фінансування. Сподіваюся, що за два-три дні ми отримаємо контракти з НСЗУ», – додав він.

Окрему увагу Ігор Палиця звернув на те, що нині підготовка до епідемії на Волині фінансується тільки за рахунок місцевих бюджетів, обласного бюджету і допомоги благодійників. Тим часом у Києві згаяли місяць дорогоцінного часу.

«Ні однієї копійки з Києва за місяць карантину не поступило на боротьбу з коронавірусом. Тому марно думати, що нам хтось допоможе. Ніхто не допоможе. Ми взялися, ми робимо. І я дякую всім лікарям, усім благодійникам. Всі молодці. Якби ми чекали, поки Київ прийме якісь закони, зміни до бюджетів, ми опинилися б в ситуації непідготовленій. А ми розраховуємо вже дуже давно тільки на себе», – зазначив Ігор Палиця.

«Минув місяць. Нарешті замість 120 мільярдів гривень держава виділила 66 мільярдів на фонд по боротьбі з коронавірусом. Ми не знаємо, на що підуть ці 66 мільярдів. Вони не розписані по статтях. При цьому, якщо були виділені гроші на екстрену медичну допомогу на область, і ми знали, що закупимо, умовно кажучи, 40 автомобілів швидкої допомоги, то сьогодні ці гроші забрали на Київ. Що купить Київ для екстреної допомоги, ми не знаємо», – коментує політик.

Leave a Comment