Новини

10 правил догляду за хворим Covid-19 на самоізоляції

За людьми з легкими проявами захворювання Covid-19, яким лікар рекомендував залишатися вдома на самоізоляції, бажано доглядати одній людині.

Про це йдеться у правилах догляду за хворим на Covid-19 у домашніх умовах, які оприлюднив Центр громадського здоров’я.

Ось ці 10 правил:

  • Заборонити відвідування пацієнта та обмежити його рух місцями спільного користування;

‏Не перебувати з пацієнтом в одній кімнаті або підтримувати відстань не менше 1 м від пацієнта (винятком є матері, що годують грудьми. Вони повинні носити медичну маску, коли перебувають поряд з дитиною, і мити руки теплою водою з милом протягом 20-40 с перед контактом);

  • Після контактів із пацієнтом чи його найближчим оточенням необхідно мити руки з милом і витирати їх одноразовими паперовими рушниками.

Дотримуватися кашльового етикету і прикривати рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками, або робити це у згин ліктя.

  • Використовувати одноразові медичні рукавички для догляду за пацієнтом і прибирання приміщення. Після їхнього зняття мити руки.

Рукавички, маски та інші відходи після догляду за пацієнтом складати в окремому контейнері (пакеті) в тому ж приміщенні, де перебуває хворий, до їхньої утилізації.

  • Щодня очищати і дезінфікувати поверхні в приміщенні з хворим, а також ванну кімнату і туалет побутовим мийно-дезінфекційним засобом.

Не обмінюватися з пацієнтом зубними щітками, предметами спільного користування, постільною білизною тощо.

Прати речі пацієнта можна звичайним милом або порошком за температури 60–90 °C.

Забруднену білизну не струшувати, але можна збирати в загальний мішок.

Як відомо, Кабмін заборонив хворим на коронавірус відвідувати аптеки, продуктові магазини і вигулювати домашніх тварин. Також ввели обов’язкову самоізоляцію осіб старше 60 років.

Leave a Comment