Волинь Новини

Голова облради пояснила, чому волинян не відправляють на обсервацію

Відповідно до рішення Уряду обов’язковій госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів) підлягають усі особи, які здійснюють перетин державного кордону на строк до 14 днів. Обласні адміністрації мають забезпечити облаштування спеціалізованих закладів для організації обсервації (ізоляції), харчування та транспортування до них осіб, що здійснили перетин кордону.

Голова Волинської облради Ірина Вахович висловила свою позицію стосовно обсервації усіх, хто перетнув кордон на сайті облради.

«За добу на територію області заходить близько 1100-1500 осіб. З 00:00 год. 7 квітня працюватиме 2 пункти перепустку. За такої динаміки, впродовж 2 тижнів треба понад 15 тисяч місць. Локаційні та фінансові можливості області вкрай обмежені для організації обсервації. Згідно з урядовими вимогами таких місць абсолютно недостатньо. Виникатиме проблема не однакового підходу до усіх, хто прибуває і т.д. А це – громадські конфлікти тощо.

Область (бюджет та спонсори) акумулювала усі можливі ресурси на заклади охорони здоров‘я (облаштування відділень, закупівлю обладнання, підведенню кисню, закупівля засобів захисту, підвезення медперсоналу і т.д), дезінфекцію, продуктові набори для одиноких… Додаткові значні кошти на обслуговування та засоби захисту для забезпечення обсервації для області вкрай складно акумулювати. І що важливо, мабуть, трохи запізно говорити про обсервацію. Небезпеку ми уже впустили. Такі заходи варто було вживати 4 тижні тому. І на цьому робити основний акцент. Жевріє надія лише, що при обов’язковій обсервації, вхідний потік все ж зменшиться. У будь-якому разі, Волинь зробить усе від неї залежне», – розповіла Ірина Вахович.

Голови Львівської та Закарпатської обласної ради теж висловились стосовно можливостей своїх областей.

«Сума публічних або інших фінансів, котра щодня залучатиметься на ці цілі, сягатиме мільйон на день і збільшуватиметься в арифметичній прогресії. Важко облікувати затрати на це часу, але у всіх цих процесах будуть задіяні, без применшення, тисячі осіб. Зусилля яких, до речі, в першу чергу, мали б скеровуватися для забезпечення capacity сегменту медичної системи, котра буде на передовій з коронавірусом», – зазначила голова Львівської облради Олександра Ганущина. 

«50 медсестер на 1000 осіб на 14 діб виллється у суттєвий показник. Немає фінансування місць обсервації: 10 діб – 15 тисяч осіб на в’їзд.  Можлива затримка часу при оформленні на кордоні у зв’язку з необхідністю фільтру. Рух колон у місця обсервації по різних районах вимагає додаткових витрат. Відсутність належного рівня медзабезпечення для обсервації: ПЛР-тести, костюми, термометри», – зауважив голова Закарпатської облради Михайло Рівіса.

Отож, голови облрад зазначають, що замість організації додаткових можливостей, що допоможуть рятувати важких з коронавірусом, влада витрачатиме більшість свого ресурсу на забезпечення обсерваційних заходів.

Leave a Comment