Новини

Скільки пар одружилися та розлучилися за час карантину в Україні

З початку введення карантину в Україні 4,5 тисячі пар одружилися, а розірвали шлюб за цей же період близько 1,5 тисячі пар.

Про це повідомила начальниця управління державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) Міністерства юстиції України Ірина Дубиківська в ефірі одного з телеканалів.

Найбільший показник одружень в Києві, Харківській, Львівській, Київській і Дніпропетровській області.

“За весь період карантину ми одружили 4,5 тисячі пар. У розірванні шлюбу за цей період показник – 1,4 тисячі пар”, заявила начальниця управління РАГС.

Скільки пар одружилися та розлучилися за час карантину в Україні

Фото inshe.tv

За словами Дубиківської, за період карантину в органи РАЦС надійшло лише 53 заяви про розірвання шлюбу. Ця процедура виконується через веб-портал. Після цього пари можуть через кілька днів прийти і підписати заяву.

Зазначимо, що натомість у Китаї, як повідомляв Bloomberg, люди почали масово розлучатися в цей період. Так, розірвання шлюбів зросло на 25% після того, як в середині березня послабили карантинні обмеження.

Як РАЦСи працюють в період карантину в Україні

У Міністерстві юстиції України інформували, що у зв’язку з карантином було прийнято рішення обмежити прийом громадян у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, однак заяви про державну реєстрацію шлюбу, представлені до 13 березня, будуть реалізовані у певний час і за законом.

Безпосередній прийом громадян в РАЦС здійснюється виключно з питань державної реєстрації народження, смерті та видачі архівних документів, необхідних для підтвердження при захороненні.

Як альтернативний спосіб реалізації прав у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадяни мають можливість не відвідуючи відповідні відділи подавати документи з питань одруження та розлучень і отримувати консультації через Інтернет з використанням веб-порталу “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану”. Через вебпортал відділи державної реєстрації актів цивільного стану приймають заяви з накладенням кваліфікованого електронного підпису, документи, необхідні для відповідної процедури одруження чи розлучення, а також надаватимуть консультації.

Крім того, Міністерством юстиції успішно реалізується пілотний проект “Шлюб за добу”. Звернувшись до організаторів цього сервісу, зареєструвати шлюб можна не чекаючи закінчення місячного терміну.

Leave a Comment