Новини

Як працюють українські АЕС в умовах епідемії

На атомних електростанціях України через карантин змінився режим роботи. Один із співробітників Запорізької АЕС розповів інтернет виданню “Страна”, як працюють українські атомники на ядерних об’єктах в період епідемії коронавірусу.

Фактично частина колективу Запорізької АЕС, а саме оперативний персонал, який працює безпосередньо з ядерною установкою, ізольований на території станції. Ці люди не мають права залишати об’єкт до завершення епідемії.

“Епідемія кваліфікується у ядерників як позаштатна ситуація, для якої на кожній АЕС розроблена своя програма дій для керівництва і підлеглих. У рамках цієї програми персонал зміни, який безпосередньо задіяний в експлуатації ядерного об’єкта, ізолюється на території атомної станції. Цей закритий периметр охороняють військові. змінному персоналу не можна мати контакт з людьми, які знаходяться в місті, щоб працівники АЕС не заразилися. Їм заборонено покидати закриту територію. Вони знаходяться там постійно “, – розповів працівник АЕС.

Він уточнив, що близько 40% території атомної станції – це закритий периметр, решта – об’єкти атомної станції, що не охороняються військовими, тобто об’єкти супутнього виробництва. Закритий периметр персоналу зміни залишати заборонено.

Вільно ходити на роботу і залишати територію АЕС може керівний склад, а також співробітники столових, автопарку і лікарі. Вони проходять на територію і залишають її за перепустками.

“У закритому периметрі знаходяться їдальні та кафе, є спальні кімнати та кімнати відпочинку. Персоналу видають станційний змінний одяг. Там же є власний медичний відділ, лікарі, медсестри, які проводять всі необхідні заходи за програмою нештатної ситуації: заміряють персоналу температуру, тиск, навіть можуть робити спеціальні аналізи – крові, слини “, – повідомив співробітник станції.

Працівник станції уточнив, що в період нештатної ситуації діє інша тарифна сітка: працівники, вимушені в період епідемії жити і за фактом перебувати в ув’язненні на території АЕС, отримують доплати. Правда, точну суму таких надбавок, а також кількість персоналу, замкненого на станції є таємницею, що прирівнюється до військової.

Крім того, персонал місцевої теплової енергостанції також закритий на території.

“ТЕС, як і АЕС – це постійно діючі об’єкти. Питання, задоволений персонал або незадоволений, навіть не стоїть. Ось Великдень скоро, хтось хотів на свята додому поїхати. Але що поробиш – залишаємося тут. Це наша робота. Інша дисципліна тут, не як на звичайних підприємствах “, – сказав працівник станції.

За його словами, така ж програма дій в нештатної ситуації діє на всіх АЕС України.

Leave a Comment