Новини

Маска захистить лише від пилу, — Супрун

Про це повідомила колишня в.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці:

Респіратор N95, про який тепер всі знають і мріють, захищає від 86% крапель.

Автори статті застерігають від використання неефективних засобів захисту, чи носіння маски задля годиться без дотримання правил, адже вони створюють хибне відчуття безпеки. Тканинні маски і бандани ефективні в разі захисту від пилу, що, власне, досить доречно в наших позбавлених прибирання, зелені та дощів містах. Але від вірусу вони не захистять.

ВООЗ не радить носити медичні маски просто так. Вони потрібні людям із респіраторними симптомами, тобто кашлем чи важким диханням, а також тим, хто контактує з хворими.

Якщо ж ви гуляєте на самоті, чи йдете порожніми вулицями, то маска не потрібна.

Чи можете надягнути тканинну маску, кажуть вони. Важливо, що в порадах застосовуються модальні дієслова, що позначають різний ступінь певності. Щодо масок із тканини інтонація така: носіть, якщо самі того бажаєте.

США, Німеччина та Японія застерігають здорових людей від носіння медичних чи інших масок, адже носити маску неправильно — це гірше, ніж не носити взагалі.

Маски дають хибне відчуття захищеності, а шалений попит населення на них створює дефіцит для медичних закладів, де маски та респіратори дійсно життєво необхідні.

Отже, ви можете вийти із власної машини та дійти до дверей квартири без паніки та маски. Чи є ці рекомендації остаточними і вичерпними? Не зовсім.

Автори статті зазначають, що коли всі в масках, то немає косих поглядів на людей в масках (чи без них) в залежності від культурних норм суспільства. Адже в Азії носити маски — це норма, а в інших країнах на людей в масці можуть реагувати, як на “джерело зарази”.

Leave a Comment