Новини

Чи відзначатимуть українці Великдень онлайн?

Вірян через спалах нової коронавірусної інфекції COVID-19 в Українській греко-католицькій церкві закликали молитися на Великдень і впродовж Страсного тижня онлайн. Людям похилого віку та тим, хто має симптоми подібні до коронавірусу чи перебуває на самоізоляції, радять освятити великодні страви дистанційно через трансляцію. Задля безпеки вірянам радять не цілувати плащаниці, а священникам – служити на вулиці.

Про це заявив очільник УГКЦ блаженніший Святослав, – пише ТСН. 

“Якщо у Страсний тиждень і на свято Воскресіння Христового в країнах нашого проживання триватиме карантин, то пасхальні богослужіння слід проводити в такий самий спосіб, як ми молилися в неділі Великого посту, тобто зараз”, – сказав блаженніший Святослав.

У Великий четвер, в УГКЦ радять, не виконувати обряду вмивання ніг, а у Велику п’ятницю не робити жодних процесій: ані в храмі, ані поза ним. Глава УГКЦ рекомендує організувати доступ до плащаниці таким чином, щоб у церкві не було масового скупчення людей.

“Плащаницю можна винести зі святилища прямо до Божого гробу та встановити обмеження перед самою плащаницею, щоб вірні не підходили для її цілування”, – сказано у повідомленні.

За його словами, у неділю на Великдень служби будуть проводитися, по можливості, надворі. Також він радить святити паски й великодні страви на вулиці  із дотриманням безпечної дистанції між людьми. Якщо владики вважатимуть за можливе, відповідно до санітарних норм певної країни, служити у храмі, то в ньому мають перебувають лише священнослужителі та співці. Усі інші повинні залишитися надворі.

Однак вірянам обіцяють забезпечити можливість брати участь у богослужіннях, слухаючи відправи через гучномовці або переглядаючи їх на екранах. “Та однак, якщо карантин цього вимагатиме, слід брати участь у богослужіннях через трансляції, залишаючись вдома”, – наголошується у повідомленні.

Крім того, блаженніший Святослав закликав, аби до храмів не приносили страви на освячення люди похилого віку й ті, у кого члени родини мають ознаки респіраторного захворювання, або, якщо перебуває на самоізоляції. Для таких людей великодні кошики будуть освячені за посередництвом онлайн-трансляцій.

“Страсні й великодні служби цього року в усій католицькій церкві служаться без участі вірних – заради безпеки, щоб зменшити контакт між людьми і не поширювати вірусів”, – наголосив блаженніший Святослав.

Leave a Comment