Важливо Волинь Новини

Скільки волинян може захворіти на коронавірус? Медики дали прогноз

Волинські медики прогнозують, що в області може захворіти орієнтовно 1050 людей. Свої прогнози вони роблять, спираючись на досвід Італії.

Про це розповів виконувач обов’язків директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар в інтерв’ю ІА Волинські Новини.

«Сьогодні ми спираємося на гіркий досвід Італії. Ми взяли їхні показники захворюваності за основу й, так би мовити, одягнули на волинський контекст. Важливо, що наразі показники захворюваності в Італії набагато гірші, ніж були в Китаї. І ось, відштовхуючись від такого попереднього прогнозу, на Волині може захворіти орієнтовно 1050 людей», – каже медик.

Відштовхуючись від того, що 5 % пацієнтів потребуватимуть апарату штучної вентиляції легенів, спрогнозували, яке навантаження матиме кожна лікарня, якщо захворіє понад тисяча осіб.

«Також прорахували, скільки державі потрібно буде витратити на лікування одного госпіталізованого пацієнта – це 80 тисяч гривень. Йдеться про ліки, засоби захисту й дезінфекції й цілковите медичне обслуговування хворого», – зазначив Дудар.

За його словами, раніше робили розрахунок на 150 пацієнтів. На таку кількість людей, каже, доведеться витратити 8 мільйонів гривень на засоби захисту і лише 1 мільйон на ліки.

«Усі обласні установи подали заявку своїх потреб, аби адекватно спрацювати в умовах епідемії й надати максимально якісну допомогу пацієнтам. Йдеться про близько 400 мільйонів гривень. Однак це нереально. Адже наш бюджет набагато менший», – констатував медик.

Олександр Дудар розповів, що наразі бюджет становить 140 мільйонів гривень.

«Волинська обласна рада виділила 60 мільйонів, стільки ж передбачила і Луцька міська рада. Ще 20 мільйонів гривень виділив Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», – повідомив він.

Також, каже він, розрахували, скільки пацієнтів може бути в кожному районі області.

«Як прогнозують наші інфекціоністи, в середньому хворі там лікуватимуться близько 20-22 днів. І вже під ці цифри ми конкретно прораховуємо потребу у засобах захисту для кожного району. І нині ми зводимо ці дані, будемо намагатися закупити за оптимальними цінами. Зараз активно моніторимо увесь ринок. Відтак будемо оперативно розподіляти у райони», – додав Дудар.

Нагадаємо, перших хворих на коронавірус прийматимуть у другому корпусі Волинської обласної клінічної лікарні, що у селі Боголюби.

Leave a Comment