Новини

Карантин продовжать до травня: Україна напередодні надзвичайного стану

Найближчими днями на країну чекає ще суворіша зовнішня та внутрішня ізоляція

Цього тижня Верховна Рада запровадить в Україні режим надзвичайного стану через пандемію коронавірусу. Про це “Главкому” повідомили відразу кілька високопоставлених джерел у владі. Звісно, це рішення буде хвалене, якщо депутати зможуть зібратися за нинішніх обставин. Після того, як вірус перекинувся вже на самих парламентарів (станом на вчора інфікованих нардепів троє), охочих потрапити в обмежений простір під куполом і наразитися на ризик захворіти все менше.

«Будь ласка, пояснюйте людям, що карантин – це не жарти», – попросив Зеленський голів ОДА та мерів обласних центрів вчора на нараді

Попри це вчора голова Верховної Ради Дмитро Разумков підтвердив інформацію про підготовку позачергового засідання парламенту. А ще раніше перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт про проведення пленарних засідань онлайн, однак, аби його ухвалити, потрібно знову ж таки фізично зібратися. Лунають і досить екзотичні пропозиції – як то від віцепрем’єра зі справ окупованих територій Олексія Резнікова, який запропонував запускати в зал для голосування депутатів групами по 10 осіб і розтягнути його у часі.

ЧИТАТИ: Карантин в Україні: на вулиці міст вже сьогодні виходять військові

У президентській фракції «Слуга народу» запевняють: її нардепи попереджені, що їх можуть скликати в екстреному порядку протягом 24 годин. Аргументувати запровадежння надзвичайного стану будуть прикладом китайської провінції Вухань, звідки й пішло світове зараження, – там тільки методами найсуворішого карантину та блокади вдалося у двомісячний термін зменшити кількість нових заражених майже до нуля. А от країни демократичної Західної Європи, особливо Італія та Іспанія, вчасно не відреагували і тепер мають сотні загиблих щоденно.

Запровадження надзвичайного стану, який вже діє у Італії, США, Іспанії, Чехії, Казахстані та багатьох інших країнах, призведе до тимчасового обмеження прав та свобод громадян строком на місяць з подальшим подовженням у разі необхідності. Також уже очевидно, що раніше оголошений до 3 квітня карантин на території України буде продовжений – і, як стверджують джерела «Главкома» в Офісі президента, не до середини квітня, як досі вважали оптимісти, а щонайменше до 1 травня.

Відповідно така популярна у нас Паска відбуватиметься також у «онлайн-режимі». Та й травень – це найкращий випадок, якщо епідемія піде на спад, але є багато підстав очікувати на менш оптимістичний сценарій.

Leave a Comment