Новини

“Бути першим – страшно”: спогади українця, який одужав від коронавірусу

Як відомо, 3 березня в Україні підтвердили перший випадок зараження коронавірусів у чоловіка, який вже подолав хворобу і розповів подробиці своєї госпіталізації і стану здоров’я. Перший українець Олександр, який захворів на коронавірус на території України, дав інтерв’ю виданню BBC. Зараз він разом з дружиною знаходиться в самоізоляції: через тиждень чоловік повинен здати ще один аналіз після нього можна офіційно визнати його здоровим.
Чоловік згадав, як приїхав з дружиною додому з подорожі Італії 27 лютого. Тоді у подружжя були заплановані справи – відвідати дні народження батька і подруги, однак вони вирішили самоізолюватись, незважаючи на відсутність симптомів.

3 березня Олександр відзначав день народження і отримав позитивні результати аналізів на коронавірус.
“Коли тобі кажуть: у тебе – вірус … Ти не розумієш, що далі. Зрозуміло, що далі-то буде. Але як воно буде? Я знав, що щось почнеться, але що саме не уявляв. Не було страшно . Тільки нерозуміння, нерозуміння того, що взагалі відбувається. Страшно, що я один з тих, кому не пощастило. Чому я перший … “– зізнався чоловік.

Олександр з дружиною вирішили також не йти на роботу і побути кілька днів вдома.
Зі слів чоловіка, 28 лютого біля чоловіка почала підніматися температура і відчуватися слабість. Спочатку він подумав, що це акліматизація і спробував випити парацетамол.

Наступного ранку, Олександр подзвонив сімейного лікаря, попередив, що був в Італії. Через півгодини його госпіталізували і помістили в інфекційне відділення. Медики взяли мазки на аналізи. Коли госпіталізували Олександра, він одразу попросив, щоб його дружину також перевірили. Однак йому відповіли, що “за інструкцією, по всіх протоколах, ми можемо госпіталізувати тільки людей з симптомами”, тому дружину залишили вдома.

“Коли мене забирала “швидка” – це була субота, 10 ранку. Люди в вікнах бачили. Всі все розуміли, все все бачили. Не знаю, може, якось і витекла інформація, що це ТОЙ людина, з ЦЬОГО будинку. Але, швидше за все, люди вирахували, що мене госпіталізували.
3 березня – підтвердження коронавірусу. Та ще й у людини, у якого в цей день день народження. Просто зіставили факти і зрозуміли, що це саме я“,- сказав чернівчанин.

Згодом, умови перебування покращилися, тому що з початку в лікарні не було нічого готового для прийому, однак люди з розумінням ставилися.
Як зазначає чоловік, він постійно стежив за новинами. В інфекційному відділенні Олександр провів 20 днів. З них два тижні в стані хвороби. А останній тиждень, коли організм почав боротися, чекав виписки.

“70% всіх медикаментів, ми купували за свій рахунок. Ситуація покращилася приблизно через тиждень з моменту мого перебування. Поступово ліками забезпечувала клініка. До кінця ми просто купували якісь дрібниці … Знаєте, я безмежно вдячний лікарям і всьому медперсоналу. За їх роботу і турботу. За те, що вони робили кожен день. Ми вже з ними потоваришували. І коли мене виписували, я бачив сльози радості на їхніх очах. Тому що, незважаючи на все, вони гідно виконували свою роботу. Я вдячний, що вони поставили мене на ноги “, – підсумував пан Олександр.

Leave a Comment