Новини

Перший в Україні генпрокурор – жінка: Що відомо про Ірину Венедіктову

17 березня Верховна Рада України проголосувала за призначення Генеральним прокурором Ірини Венедіктової. Її кандидатуру підтримало 269 народних депутатів. До призначення на посаду Генерального прокурора України Ірина Венедіктова була тимчасовою виконувачкою обов’язків голови Державного бюро розслідувань замість Романа Труби.Венедіктову призначили очільницею ГПУ достатньо швидко – тільки вчора, 16 березня, у парламенті було зареєстровано проєкт постанови № 3227 “Про надання згоди на призначення президентом України Венедіктової І. В. на посаду генерального прокурора”, а вже наступного дня її призначили.

Свого часу Ірина Венедіктова закінчила юридичний факультет ХНУ ім. Каразіна та пройшла курс, присвячений міжнародному комерційному арбітражу, у Chartered Institute of Arbitrators.

Наразі вона є професоркою юридичних наук, завідувачкою кафедри суспільно-правових дисциплін інституту ім. В. Н. Каразіна у Харкові.

З 2018 року була експерткою з питань проведення судової реформи у команді Володимира Зеленського. Також вона є суддею третейського суду з медичних справ ВОО “Фундація медичного права і біоетики України”, входить до редакційної колегії журналів “Приватне право”, “Медичне право”, є віцепрезиденткою Фонду медичного права і біоетики України та головою дисертаційної ради юридичного факультету університету імені Каразіна. Венедіктова обіймає посаду з питань юридичного аудиту в угодах зі злиття і поглинання у юридичній фірмі Arbitis. Є авторкою близько 150 наукових робіт.

У серпні 2019 року увійшла до складу Комітету Верховної Ради з питань правової політики. А 28 грудня стала виконувачкою обов’язків голови ДБР.

Зовсім нещодавно, 13 березня 2020 року, наказом президента України Ірина Венедіктова була призначена членом Ради національної безпеки і оборони України.

Чоловік Венедіктової – Денис Колесник, співробітник кіберполіції України. У подружжя є діти: син Данило та донька Аделіна.

Незважаючи на те, що Ірина Венедіктова обіймала посаду т.в.о. директора ДБР протягом кількох місяців, навколо неї все ж встиг виникнути скандал.

Справа у тім, що її заступниками на посаді у ДБР стали Олександр Бабіков і Олександр Соколов. Якщо Соколов раніше працював в СБУ у Харківській області, то Бабіков відомий як колишній адвокат експрезидента Віктора Януковича.

Тоді у грудні 2019 року низка громадських організацій звернулася до президента, керівництва ДБР, Офісу генпрокурора та НАБУ з відкритим листом щодо недопущення призначення Бабікова заступником директора ДБР. Проте сама Венедіктова зазначила, що конкурсна комісія ДБР не знайшла у Бабікова жодного конфлікту інтересів, що завадив би йому стати заступником голови Держбюро розслідувань.

До того ж Венедіктова, очолюючи ДБР, підтримала скасування закону про недопущення переслідування і покарання учасників Майдану. Вона зазначила, що цей закон заважає об’єктивно розслідувати вбивства правоохоронців.

“Було вбито 78 мітингувальників та 13 міліціонерів. З точки зору справедливості, ми маємо пам’ятати і про 13-х загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, то відповідати мають ті, хто їх віддавав”, – заявляла Венедіктова.

Також відомо, що кілька років тому Ірина Венедіктова хотіла стати суддею Верховного суду України, проте вибула з конкурсу через низьку кількість набраних балів на профільному іспиті.

В електронній декларації за 2019 рік, заповненій у березні 2020 року, вже перебуваючи на посаді в.о. директора ДБР, Ірина Венедіктова вказала майно, яким володіє вона та її чоловік.

Їй належить офісне приміщення у Харкові площею 150 квадратних метрів і вартістю 821 288 гривень, машиномісце на 15,7 квадратних метрів, придбане за 85 000 гривень. Також Венедіктова є власницею земельної ділянки площею 1500 квадратних метрів вартістю 132 941 гривня у смт Високий, що на Харківщині. Там же вона має і житловий будинок площею 387 квадратних метрів і вартістю 2 561 894 гривні. Також у декларації Венедіктова вказала, що володіє автомобілем Porsche Cayenne 2013 року випуску за 867 311 гривень.

Нова очільниця ГПУ отримала у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна заробітної плати 136 721 гривню, гонорарів на 69 309 гривень та зарплатню за роботу народним депутатом – 186 156 гривень. До того ж у 2019 році мала дохід від надання майна в оренду на 32 000 гривень. На банківських рахунках Венедіктова зберігає 79 000 гривень, 5300 євро, а готівки має на 20000 доларів та 500 000 гривень.

Її чоловік, Денис Колесник, працюючи у Департаменті Кіберполіції Національної поліції України, отримав 312 737 гривень зарплатні. Готівки він зберігає на 20 000 доларів та 200 000 гривень, на  банківському рахунку має майже 79 000 гривень.

Leave a Comment