Новини

Паніка на валютному ринку: Нацбанк продав ще 350 мільйонів доларів

У середу, 11 березня, попит на іноземну валюту продовжив суттєво переважати пропозицію. Щоб нейтралізувати валютні коливання, Нацбанк за добу продав близько 350 мільйонів доларів.

Погіршення настроїв на валютних ринках зумовлене передовсім психологічним чинником, пов’язаним з поширенням у світі коронавірусу, зазначили у Національному банку України.

Там наголосили, що з економічної точки зору вплив коронавірусу на Україну є нейтральним. Так, наприклад, падіння цін на окремі товари українського експорту нейтралізується здешевленням імпорту. Зокрема, мовиться про енергоносії.

Національний банк має достатній запас міцності для згладжування надмірних коливань курсу, спричинених нервовими настроями,
– запевнили у НБУ.

Міжнародні резерви України станом на зараз становлять понад 26 мільярдів доларів. Тож у Нацбанку запевняють, що готові і надалі боротися з валютною панікою, якщо буде така необхідність.

Варто зазначити, що напередодні – 10 березня – через паніку на валютних ринках НБУ продав 250 мільйонів доларів.

Що таке міжнародні резерви?Простими словами – це гроші, які держава тримає “на чорний день”. Зазвичай вони потрібні саме для такої ситуації, яка є сьогодні, коли поширюється зайва паніка через епідемію коронавірусу і нестабільний нафтовий ринок.

Тоді державний регулятор і використовує резерви, щоб нейтралізувати вплив цих чинників на економіку. Наприклад, схожа ситуація в Україні була під час світової фінансової кризи 2008 року.

 

Leave a Comment