Новини

В Україні суттєво подорожчає навчання в університетах

Вартість навчання у вишах України істотно підвищиться для студентів контрактної форми, і такі зміни мають намір впроваджувати вже з цього року.

Як розповів заступник глави МОН Єгор Стадний під час зустрічі з педагогами Ужгородського національного університету, перш за все, це торкнеться найпопулярніших спеціальностей: економіка, менеджмент, психологія, міжнародні відносини, медицина, право, соціологія, філологія та інші, – пише РБК-Україна.

За словами чиновника, рішення підняти ціни пояснюється тим, що вартість навчання бюджетників, яку платить держава, в 2 – 3 рази вище за суму, яку платять студенти-контрактники, тому міністерство має намір поступово урівнювати вартість навчання.

“Вже цього літа вступники платитимуть на третині спеціальностей підвищені ціни на контракт. Це не буде стосуватися нинішніх студентів, які вже навчаються, а тільки майбутніх вступників”, – додав Стадний.

Заступник глави МОН також розповів про механізм підвищення цін на навчання у вишах: почнуть з 60% вартості й тільки на третині спеціальностей, піднімати ціну більше, ніж три офіційні зарплати в області, не можна.

Таким чином, вартість контрактної форми навчання у 2020-му має становити не менше 60% від середньої вартості підготовки одного студента-бюджетника (без урахування стипендії).

Підвищуватимуть вартість до 2022 року включно: в 2021-му планується не менше 70%, і на наступний рік – не менше 80%.

Також чиновник нагадав про наявність державного субсидіювання контрактників та про пільгові кредити.

У МОН таким чином планують збільшити фінансові надходження у вищі навчальні заклади.

“Ми очікуємо збільшення надходжень до університету за рахунок контрактних коштів. Це збільшить та оплату праці. Якщо порахувати навчання у репетитора і навчання в університеті, то репетитор вже бере більше, ніж університет”, – заявив Стадний.

Чиновник упевнений, що батьки швидше куплять евробляху за 4 тисячі доларів, ніж сплатять бакалаврат своїй дитині приблизно за ті ж гроші.

Leave a Comment