Важливо Новини

Виплати на дітей в Україні радикально змінять

Підвищувати народжуваність в Україні планують за прикладом країн Перської затоки. “Слуги народу” пропонують за бюджетні кошти відкривати на ім’я кожного новонародженого українця депозит на суму 50 тис. грн і ділитися доходами від продажу надр з новими поколіннями.

Де взяти кошти і чи допоможуть такі ініціативи поліпшити демографічну ситуацію в країні передає НАРОДНА ПРАВДА.

У Раді зареєстрували два законопроекти авторства членів президентської партії, які спрямовані на підвищення народжуваності і фінансову підтримку молодого покоління. Один з документів пропонує відкривати кожному новонародженому спеціальний банківський рахунок, куди в якості депозиту держава буде одноразово перераховувати 50 тис. грн.

Право на таку допомогу хочуть закріпити за кожною дитиною — громадянином України за народженням. Крім того, за задумом, банк щорічно буде нараховувати на суму вкладу якийсь відсоток і проводити його капіталізацію. При цьому скористатися цими коштами зможе тільки сама дитина по досягненні 18 років.

За такою схемою, до повноліття у молодих українців, які стали на шлях “дорослого життя”, на рахунку може виявитися вельми кругленька сума — близько 781 тис. грн.

Автор законопроекту, нардеп від партії “Слуга народу” Сергій Гривко, розповів, що фінансування ініціативи планується за рахунок коштів, які будуть виведені з тіні в результаті раніше ухвалених законів.

“Крім того, я готую ще кілька законопроектів, які будуть забезпечувати наповнення бюджету. Один з них буде стосуватися можливості відкупитися від певного ряду кримінальних правопорушень. Наприклад, якщо людина вкрала щось і суд визнав його винним, то у нього буде можливість уникнути покарання, заплативши при цьому якусь суму”, — говорить газеті “Вєсті” Гривко.

Але на цьому плани щодо допомоги молодим українцям не закінчуються. Ще одним своїм законопроектом депутати “Слуги народу” пропонують створити спеціальний “Фонд майбутнього”, на рахунках якого будуть акумулюватися кошти в розмірі 1% від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території України. Зокрема, мова йде про надходження до бюджету від рентної плати за користування надрами.

У разі ухвалення документа, гроші будуть нараховуватися українцям, народженим в Україні після 1 січня 2021 року. А накопичені на рахунку кошти також виплатять по досягненні повноліття і у випадку, якщо дитина весь цей час проживала в Україні.

Сподіватися на швидкі зміни в Україні не доводиться. Гривко заявив, що в партії “Слуга народу” хоч і позитивно ставляться до таких ініціатив, але голосувати за них поки не поспішають.

“Колеги законопроект підтримують. Але готові за нього голосувати тільки якщо буде фінансування”, — зазначив він.

Крім того, окремі депутати при підготовці бюджету-2020 вже намагалися збільшити допомогу сім’ям при народженні дитини. За першу пропонували сплачувати 100 тис. грн, за другу — 200 тис. грн, а за третю і кожну наступну — 300 тис. грн. Але тоді ця пропозиція була відхилена через відсутність коштів.

Тим часом демографи відзначають, що в тій чи іншій мірі будь-яке підвищення матеріальної підтримки сприятиме зростанню народжуваності.

“На одного новонародженого в Україні припадає двоє померлих. Ситуація катастрофічна, але динаміка позитивна. Гірше, я думаю, вже не буде. Тому, безумовно, такі ініціативи допоможуть”, — розповідає професор Інституту соціології НАНУ Ірина Прибиткова.

В той же час є і зворотна сторона. За словами завідуючої відділом в Інституті демографії та соціальних досліджень Ірина Курило, такі ініціативи мають виключно ситуативний ефект.

“Як правило, це дає не дуже тривалий ефект підвищення народжуваності. Так було і при впровадженні одноразової допомоги при народженні дитини, так було і з материнським капіталом в РФ. Це може спонукати народити тільки людей, які вже планували народження другої дитини, але навряд чи це вплине на тих, хто більше дітей не планує. Також це може спонукати тих людей, яких цікавлять фінанси. Тобто малозабезпечених, які захочуть нажитися на цих грошах”, — вважає Курило.

Станом на 1 січня 2019 року, народжуваність в Україні впала на 7%. 

Як відомо, сьогодні допомога держави при народженні дитини становить 40 тис. грн і не залежить від того, якою за рахунком малюк народився в сім’ї. Але навіть з такими незначними сумами спостерігаються зловживання.

 

Leave a Comment