Новини

Засудженого довічно українця звільнили прямо в залі суду

Верховний Cуд скасував вирок чоловікові, засудженому на пожиттєве ув’язнення. Його відпустили із зали суду.

Про це стало відомо з публікації Харківської правозахисної групи, – передає Слідство.Інфо.

Адвокат ХПГ Геннадій Токарев у коментарі “Слідству.Інфо” повідомив — спершу його підзахисний не повірив, що його відпускають: “Суддя навіть повторив, що треба звільнити негайно. Він думав, що його знову поведуть кудись. Його не кожний день звільняють з зали Верховного Суду!”

За словами правозахисників, ексзасудженого звати Олексій Малий, він перебував за ґратами з 2005 року. Його заарештували за підозрою у кількох збройних пограбуваннях. Невдовзі його звинуватили й у подвійному вбивстві.

Під час слідства чоловік визнав свою провину, але згодом на суді заявив, що його змусили це зробити під тортурами. Малий розповів, що його змусили відмовитися від адвоката. За словами чоловіка, правоохоронці били його та погрожували зґвалтувати.

У 2019 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав Україну переглянути цю справу, зазначивши, що держава порушила його право на справедливий суд. Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій і справу відправили на повторний розгляд із вказівкою, що правоохоронці не навели належних доказів провини Малого.

“У них є така можливість, коли минуло більше 15 років, клопотати до суду про закриття справи за спливом строків давності”, – пояснив Токарев.

Адвокату вдалося довести, що у цій справі доказів провини залишилося не достатньо, щоб тримати людину все життя за ґратами. Справу українця, який уже відбув 15 років покарання, направлено на новий судовий розгляд. Водночас Олексій отримав змогу нарешті поїхати до матері.

Leave a Comment