Новини

Блокпости, палаючі шини та пікети у чотирьох регіонах: Як українці чекали “своїх” з Уханя. ВІДЕО

Сьогодні, 20 лютого, завершується евакуація українців з Китаю. На жаль, цьому радіють не всі. Про це повідомляє ZIK.

Український пасажирський літак спеціального рейсу PQ 7302 з евакуйованими з Уханя громадянами України приземлився у міжнародному аеропорту Харкова. Далі – довга перевірка стану евакуйованих, дезінфекція літака, висадка українців, посадка їх в автобуси та перевезення до спеціального санаторію на два тижні.

Донині ніхто точно не знав, куди доставлять евакуйованих, а вищі чини не повідомляли про це до останнього. Лише сьогодні у президента офіційно заявили, що їх розмістять у Нових Санжарах, що на Полтавщині.

20 лютого о 10:30 Офіс президента опублікував офіційне повідомлення стосовно евакуації українців з Китаю. При цьому додали, що спершу посадять літак у Бориспіль на дозаправку, після чого він полетить у місце призначення – до харківського аеропорту.

“Декількох громадян не пустили на борт в Ухані, оскільки у них була трохи підвищена температура. Всі, хто піднявся на борт, у задовільному стані. Вони здорові, але мають пройти карантин і обсервацію протягом 14 днів. Евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах. Він буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки. Бактеріологічної небезпеки немає”, – йдеться у повідомленні ОП.

Цікаво, що про вірогідні місця розміщення евакуйованих ходило багато чуток. Зокрема, українці припускали, що санаторну базу можуть облаштувати у Тернопільській, Полтавській, Львівській або Київській областях або просто поселити евакуйованих на два тижні у приміщеннях місцевих медичних закладів. У зв’язку з цим мешканці вказаних регіонів розпочали активні пікети проти цього. Це неоднозначна, хоч і зрозуміла реакція людей на можливу небезпеку.

Розповідаємо, де саме і якими методами українці висловлювали протести проти облаштування пансіонату для ізоляції евакуйованих з Уханя.

Масові протести на Львівщині

Кілька днів тому стало відомо, що українців можуть привезти у Львів, а звідти відправлять на карантин в один з санаторіїв у Львівській області.

Чутки розповсюдилися регіоном, і 16 лютого у населеному пункті Шкло, що у Яворівському районі на Львівщині, місцеві мешканці вийшли на мітинг. У зв’язку з цим депутати місцевої ради на чолі з головою райадміністрації Андрієм Шумським зібралися на позачергову сесію, а після повідомили містянам, що рішення про остаточне розміщення евакуйованих у Шклі немає. Так, голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький також підтвердив, що українців з Уханя не селитимуть у санаторії “Шкло”.

Правда, місцеві не повірили, запаслися шинами та вирішили чергувати неподалік санаторію, котрий, до речі, розташований на близькій відстані від житлових будинків та школи. Близько п’ятисот протестувальників аргументували своє невдоволення страхом, адже ані вакцини, ані ліків проти невідомого нового коронавірусу немає ніде, а тим паче в Україні.

У Яворові протестують проти прибуття евакуйованих з Китаю Фото з відкритих джерел

У заяві Яворівської районної ради повідомляється, що санаторій “Шкло” не відповідає критеріям, необхідним для карантину та ізоляції людей:

“Яворівська районна рада вважає, що санаторій не може приймати таку ​​категорію людей, бо навколо санаторію проживає велика кількість людей. Для безпеки мешканців району перебування евакуйованих неприпустимо. Ця позиція озвучена керівництву Львівської області”, – йдеться у заяві.

При цьому мер Львов Андрій Садовий заявив, що поки не відомо, куди привезуть евакуйованих з Уханя.

Тим часом у Винниках, що на Львівщині, у місцевому санаторії провели симуляційні навчання. За словами т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Андрія Васька, навчання передбачали аналіз структури пацієнтів у госпіталі, підготовку персоналу до можливої евакуації. Це було потрібно, аби перевірити готовність до можливого розвитку подій.

У Тернополі не хочуть приймати евакуйованих

18 лютого мешканці Микулинецької громади, що на Тернопільщині, встановили блокпости біля дороги, що веде до санаторію “Медобори”. Вони виступають категорично проти розміщення евакуйованих з Уханя у регіоні, зокрема, у селі Конопківка Теребовлянського району у санаторії “Медобори”. Протестувальники запропонували привезти евакуйованих у київську клініку “Феофанія”, де лікується владна верхівка країни.

У свою чергу депутати Тернопільської обласної ради попросили Володимира Зеленського і Олексія Гончарука не привозити в область евакуйованих з Китаю.

Депутати кажуть, що спершу в області має бути створена база для хворих на коронавірус або тих, хто контактував з такими людьми, яка відповідала б нормам протиепідемічного режиму на рівні держави. Поки такої бази немає.

Місцеві депутати аргументують свою незгоду тим, що на Тернопільщині немає навіть інфекційної лікарні, а інші медзаклади не забезпечені препаратами, тож не готові надавати повноцінну медичну допомогу хворим на коронавірус. На Тернопільщині певні – не можна допустити ситуації, що ставить під загрозу здоров’я і життя місцевих мешканців.

За словами директора санаторію “Медобори” Василя Мартинюка, без згоди місцевих і співробітників закладу він не дозволить приїзду евакуйованих.

Протестують і на Полтавщині

Вранці 20 лютого місцеві мешканці зібралися біля Медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари”, де розмістять евакуйованих з Уханя.

Місцеві обурені такою перспективою та заявили, що медичний центр не має відповідного устаткування. Тим часом на трасі Кременчуг-Полтава біля Нових Санжар зібралося багато поліцейських, нацгвардійців та бронетехніки і є дані про кілька сутичок між місцевими та правоохоронцями. Місцеві мешканці запалили шини на знак протесту.

В аеропорту Харкова на виїзді до злітної смуги стоять три швидкі з лікарями у захисних костюмах та кілька автобусів оперативно-рятувальної служби.

Гостомель проти

У місті Гостомель, що на Київщині, місцеві також проти розміщення евакуйованих з Китаю. Тут ширилися чутки про те, що українців з Уханя можуть поселити у Київській туберкульозній лікарні №2, що у Гостомелі.

18 лютого Гостомельська селищна рада закликала мера Києва Віталія Кличка запобігти цьому. Місцеві депутати стверджують, що у лікарні немає ані спеціальних відділень, ані умов, які убезпечать персонал від загрози інфікування коронавірусом.

Обухів також проти

Ще 14 лютого Обухівська районна рада Київської області звернулася до Володимира Зеленського, попросивши не розміщувати евакуйованих з Китаю у медзакладах, що не пристосовані до ізоляції та карантину потенційно інфікованих.
За словами голови Обухівської районної ради Лариси Іллєнко, депутати райради занепокоєні розміщенням евакуйованих громадян з Уханя у районі – певні, що це створить ризик проникнення і розповсюдження вірусу.

І у Козині проти

Евакуйованих можуть розмістити у санаторії “Пролісок” у Козині під Києвом, – про це казали козинчани. У зв’язку з цим районні депутати терміново скликали позапланову сесію і звернулися до президента Зеленського з проханням не розміщати українців з Уханя у Козині.

У свою чергу санаторій “Пролісок” видав заяву, у якій протестують проти розміщення там українців з Китаю.

Тим часом у Харкові продовжується перевірка українців, що прилетіли з Уханя. Яким чином триватиме переїзд евакуйованих до медичного центру “Нові Санжари” та чим це буде супроводжуватися з боку місцевих мешканців, дізнаємося протягом дня.

До речі, харківський губернатор Олексій Кучер сказав, що евакуйованим розповіли, як “тепло” їх приймають на батьківщині, тож не дивно, що вони неабияк засмучені негостинним прийомом співвітчизників.

Leave a Comment