Новини

За їзду по тротуарах хочуть карати великим штрафом і позбавленням прав

Автор проекту “Зупини лося!” Запропонував ввести нову відповідальність за їзду на тротуарах, повідомляє Auto24. Відповідна петиція зареєстрована на сайті Президента України.

Ініціатор пропонує збільшити штраф до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян за перше порушення, тобто 3400 гривень, або позбавлення прав на один рік. А в разі повторного порушення передбачити збільшення штрафу до 300 неоподатковуваних податком мінімумів, тобто 5100 гривень, або позбавлення прав на три роки.

Приводом для такого звернення став той факт, що масова їзда на автомобілях по тротуарах стала рутиною, а в Кодексі про адміністративні правопорушення навіть немає прямої норми закону, яка б передбачала відповідальність за таке правопорушення.

У щорічному звіті Національної поліції навіть не вказується кількість травмованих і загиблих пішоходів від водіїв, які рухалися по тротуарній частині дороги. При цьому в Києві за 2019 рік загинув 51 пішохід, 7 з них на тротуарі.

В Україні склалася судова практика, при якій за навмисний наїзд на пішохода на тротуарі водій, який скоїв наїзд, притягується до відповідальності за “Створення аварійної обстановки”. І покарання такого водія часто обмежується штрафом у 680 гривень.

Таким чином нівелюється основний принцип покарання – недопущення подібних порушень ні самим порушником, ні іншими водіями. А життя і здоров’я пішоходів знецінюються.

Leave a Comment