Новини

“3 тисячі шкіл закриють, а 20 тисяч вчителів звільнять”, – прогноз профспілки

Профспілка працівників освіти і науки України розглянула проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» і наголошує, що на погодження та розгляд Профспілки зазначений проєкт не надходив. У зв’язку з цим відповідний лист було спрямовано до СПО об’єднань профспілок.
Про це пише Всеосвіта.

Профспілка категорично не погоджується із запропонованими змінами, що за рахунок субвенції не здійснюється:

  • з 1 вересня 2020 року – фінансування ЗЗСО (крім початкових шкіл, приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 30 осіб;
  • з 1 вересня 2021 року – фінансування ЗЗСО (крім початкових шкіл, приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 40 осіб;
  • з 1 вересня 2022 року – фінансування ЗЗСО (крім початкових шкіл, приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 50 осіб.

Ці пропозиції міністерство вже намагалося провести через зміни до статті Бюджетного кодексу законопроєктом № 2144 від 16.09.2019, внесеним Кабінетом Міністрів України, а також  у проєкті закону «Про повну загальну середню освіту» № 0901 – Верховна Рада не підтримала їх під час голосування.

Профспілка наголошує, що скасування державного субсидіювання здобуття повної загальної середньої освіти призведе до закриття впродовж трьох років 3427 шкіл, у кожній з яких працює щонайменше 5-6 учителів.

А це означає звільнення близько 20 тисяч педагогів та збільшення числа безробітних, серед яких висококваліфіковані, досвідчені, затребувані громадами педагоги.

Профспілки категорично заявляє про неприпустимість таких змін, що не мають законодавчих підстав та вимагає відхилення зазначеного проєкту постанови Кабінету Міністрів України.

Leave a Comment