Важливо Волинь Новини

“Отримав дорогий подарунок – повертай!”: волинських держслужбовців застерігають від хабарів

Волинські держслужбовці не зможуть отримувати подарунки, вартістю більше 2102 грн. Якщо ж все-таки отримали, то доведеться повернути назад, адже це вважатимуть хабарем. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області.
.

Проявляти щедрість” при виборі подарунка особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняним до них особам варто лише близьким. В іншому випадку подарунок на суму від 2102 грн доведеться повернути назад“, – інформують в пресслужбі Держпродспоживслужби.

Волинянам нагадують, що такі подарунки як золотий годинник, сумочки від дому Prada, або ключ від новенького автомобіля, потрібно вказувати в декларації.

Дозволяється приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, крім випадків, передбачених частиною першою статті 23 Закону України «Про запобігання корупції», якщо вартість таких подарунків не перевищує один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово, а сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки (у 2020 році – 4204 гривні).

Забороняється безпосередньо або через інших осіб вимагати, просити, одержувати подарунки для себе чи близьких їм осіб від юридичних або фізичних осіб:

– у зв’язку із здійсненням такими особами діяльності, пов’язаної із виконанням функцій держави.

– якщо особа, яка дарує, перебуває в підпорядкуванні такої особи (керівника).

Чиновникам заборонено приймати подарунки від підлеглих. Тому аби не завдати своїм керівникам зайвого клопоту у вигляді протоколу про адміністративне правопорушення, волинянам радять не спокушати їх дорогими подарунками.

Leave a Comment