Важливо Волинь Новини

ТОП-11 хабарів 2019 року на Волині

За що тільки не давали та не отримували хабарі впливові волиняни у 2019 році: від вирішення земельних справ до отримання компенсацій за житло для АТОвців. 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» підготував рейтинг найбільших корупційних затримань 2019 року на Волині.

До рейтингу потрапили аж троє сільських голів, держвиконавець, адвокат, депутати, поліцейський, еколог, підприємець та працівниця міської ради. Чи не найбільш резонансною була справа із тимчасовим керівником Держгеокадастру області.

Незважаючи на розголос справ у ЗМІ, дехто вже встиг повернутись на роботу, а комусь після одержання хабара вдалося ще й отримати компенсацію за невикористану відпустку.

На момент виходу матеріалу лише дві справи з одинадцяти отримали логічне завершення, а затримані – вироки. В обох ситуаціях затримані визнали свою вину та відбулися штрафами.

Отож, топ-11 найбільших корупційних затримань 2019 року за версією «Сили правди»:

Перше місце: керівник Держгеокадастру і земельне питання

Хто? Виконувач обов’язків начальника управління Держгеокадастру у Волинській області Олесь Іващенко.

Скільки? 20 тисяч доларів США.

затримання іващенка

іващенко
Олесь Іващенко. Фото з сайту pershyj.com

За що? Посадовець, нібито, вимагав від підприємця гроші за направлення проекту землеустрою на експертизу та її подальше погодження службовими особами Держгеокадастру України. Після процедури чоловік мав би отримати земельну ділянку за межами населеного пункту.

До моменту призначення на нову посаду, а саме на посаду одного з заступників начальника Держгеокадастру в Сумській області, посадовець підписав усі необхідні документи для проведення відповідної експертизи. 3 квітня 2019-го, правоохоронці затримали фігуранта під час одержання грошей у Луцьку біля власного автомобіля.

Результат: Кримінальне провадження завершили. У листопаді 2019-го обвинувальний акт передали до Луцького міськрайонного суду. Розгляд справи триває. Посадовцю загрожує від п’яти до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років і конфіскацією майна.

Друге місце: еколог і відсутність дозволів в АЗС

Хто? Завідувач сектору державного ринкового нагляду Державної екологічної інспекції у Волинській області Михайло Гнатюк.

Скільки? 3 тисячі доларів США та 60 тисяч гривень.

затримання гнатюк

За що? Працівники сектору екологічної інспекції виявили ряд порушень в діяльності підприємств, що реалізують пальне на АЗС. Зокрема, відсутність дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. За непритягнення їх до відповідальності та вирішення питання щодо отримання необхідних дозволів завідувач сектору нібито вимагав «винагороду» – 3 тисячі доларів США та 60 тисяч гривень. Кошти одержував у кілька етапів.

6 серпня 2019-го після отримання грошей в одному із закладів харчування Луцька посадовця затримали правоохоронці.

Результат: Кримінальне провадження продовжується, в ньому тривають судові експертизи. Посадовцю загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Третє місце: допомога з землею від голови сільради

Хто? Голова Топільненської сільської ради Рожищенського району Руслан Присяжнюк.

Скільки? 5 тисяч доларів США.

затримання присяжнюк

присяжнюк
Фото hromadske.volyn.ua

За що? Очільник громади за 15 тисяч доларів, нібито, пообіцяв посприяти в отриманні земельної ділянки та комунального майна у власність. Спіймали сільського голову, коли той отримував перший із трьох запланованих траншів у розмірі 5 тисяч доларів.

Результат: Кримінальне провадження завершене, обвинувальний акт передали до Луцького міськрайонного суду. Однак, в листопаді суд ухвалив повернути документ прокуратурі, бо в акті допущено помилки, як от неконкретно сформульоване обвинувачення, допущено описку в написанні по-батькові посадовця. Прокуратура оскаржила таке рішення до Рівненського апеляційного суду. Питання правильності оформлення обвинувального акту почнуть розглядати у березні 2020-го.

Тим часом Руслан Присяжнюк вже повернувся до виконання своїх службових обов’язків, адже закінчився термін його відсторонення від посади.

Четверте місце: хабар поліцейському, щоб далі постачати неякісні продукти в школи

Хто? Підприємець Олександр Бояновський.

Скільки? 5 тисяч доларів.

затримання бояновський

За що? Намагався підкупити начальника одного з відділів управління захисту економіки у Волинській області, щоб той не фіксував порушень підприємця під час реалізації публічних закупівель за державні гроші, а саме, постачання неякісних молочних продуктів у школи Луцька. Підприємця затримали прямо під стінами УЗЕ у Волинській області.

Результат: У грудні минулого року підприємець уклав угоду із прокурором, у якій визнав свою вину у вчиненні злочину. Підприємця визнали винним та призначили йому 8 500 гривень штрафу, а 5 000 доларів хабара конфіскували на користь держави.

П`яте місце: поліцейський і айтішник

Хто? Оперуповноважений Волинського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Віктор Турич.

Скільки? 3 тисячі доларів.

Турич

За що? За таку суму правоохоронець нібито пообіцяв не притягувати до кримінальної відповідальності чоловіка, який займався справами пов’язаними з обігом криптовалюти. Разом з тим, Police under control пише, що поліцейський вимагав гроші у фрілансера зі сфери IT, а за гроші обіцяв не повідомляти про його нібито протиправну діяльність, яка полягала у поширенні вірусних програм. Затримали поліціянта у листопаді 2019 року в Луцьку.

Результат: Кримінальне провадження триває. Працівнику поліції оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), йому загрожує від 5-ти до 10-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На сайті Work.ua уже з’явилося резюме Віктора Турича, тож його, очевидно, звільнили з правоохоронних органів.

Шосте місце: держвиконавець і обхід аукціону

Хто? Головний державний виконавець Ківерцівського районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Волинській області Микола Вішнер.

Скільки? 2 тисячі доларів.

затримання вішнер

За що? За цю суму посадовець нібито обіцяв місцевому приватному підприємцю своє сприяння у придбанні за заниженою ціною комплексу будівельних споруд державного підприємства «Торфобудівне підприємство «Журавичі» в обхід передбаченого законом аукціону.

Правоохоронці затримали посадовця 19 лютого минулого року після отримання всієї суми неправомірної вигоди прямо на подвір’ї будинку, де він проживає.

Результат: Кримінальне провадження завершене, обвинувальний акт у травні передали до Ківерцівського районного суду. В липні 2019-го почався розгляд справи. Миколі Вішнеру загрожує штраф або ж позбавлення волі на термін від 2 до 4 років.

Сьоме місце: адвокат і позитивне рішення в справі

Хто? Адвокат Віталій Оніщук.

Скільки? 2 тисячі доларів.

затримання оніщук

За що? Адвокат нібито мав зробити усе потрібне, аби слідство прийняло позитивне рішення у кримінальному провадженні. Частина грошей призначалася органам слідства та експертизи. Його затримали 6 травня на сходовій клітці адвокатського офісу.

Результат: Кримінальне провадження продовжують розслідувати, суд призначив експертизу відео- та звукозаписів. Чоловікові загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Восьме місце: сільська голова, її чоловік-депутат і земельні питання

Хто? Голова Гіркополонківської ОТГ Ніна Симонович.

Скільки? 50 тисяч гривень.

затримання симонович

За що? Голова Гіркополонківської громади разом зі своїм чоловіком, депутатом цієї ж ОТГ Віктором Симоновичем, нібито вимагали гроші в одного із місцевих підприємців за сприяння у затвердженні сесією ради позитивного рішення щодо звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки та підписання головою ОТГ договору купівлі-продажу земельної ділянки. 8 липня минулого року затримали Віктора Симоновича, після отримання чергового траншу – 25 000 гривень.

Результат: Кримінальне провадження триває. Ніні Симонович та її чоловіку загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Дев`яте місце: голова територіальної громади і ділянка для лохини

Хто? Голова Литовезької об’єднаної територіальної громади Іваничівського району Іван Іванчук.

Скільки? 1 500 доларів.

затримання Іванчук

За що? Очільник громади нібито вимагав хабар за виділення земельної ділянки для вирощування лохини на території ОТГ у жителя Луцька. Затримали посадовця наприкінці серпня. Невдовзі після затримання він назвав справу «обманом і провокацією».

Результат: Кримінальне провадження триває. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Десята місце: депутат Луцькради і спілкування з Держпраці

Хто? Депутат Луцької міської ради Євгеній Ткачук.

Скільки? 1 100 доларів.

Затримання Ткачука

За що? Депутат, нібито, запропонував та надав 1100 доларів США хабара посадовцю Управління Держпраці у Волинській області, аби його підприємство не оштрафували. Напередодні Держпраці провело перевірку на ПП «Автоцентр плюс», яке належить Євгенію Ткачуку. На нього, як директора, склали два протоколи про адмінправопорушення. Також підприємству нарахували майже 964 тисячі гривень штрафу. Затримали Євгенія Ткачука 22 лютого.

Результат: Кримінальне провадження завершене, обвинувальний акт у червні 2019-го передали до Луцького міськрайонного суду. Розгляд справи триває. Депутату загрожує від 4 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без неї.

Одинадцяте місце: працівниця ЖКГ вимагала гроші за сприяння в отриманні компенсації житла для АТОвця

Хто? Головна спеціалістка відділу реєстру житлового фонду Департаменту ЖКГ Луцької міськради Жанна Ковальчук.

Скільки? 1 тисяча доларів.

затримання ковальчук

За що? Посадовиця вимагала 2000 доларів США від учасника АТО за сприяння в отриманні компенсації за житло. Першу половину від цієї суми посадовець мала отримати за призначення грошової компенсації, другу – після одержання громадянином встановленої законом виплати. Правоохоронці затримали чиновницю у липні 2019-го в Луцьку під час одержання тисячі американських доларів – першої частини неправомірної вигоди.

Результат: У жовтні 2019-го обвинувачена уклала угоду з прокурором, у якій визнала свою вину. Жінці призначили 20 400 гривень штрафу та позбавили права обіймати певні посади впродовж року. Тисячу доларів конфіскували в дохід держави. Також у жовтні Жанну Ковальчук звільнили з Луцької міської ради за згодою сторін та з виплатою компенсацій за невикористані відпустки.

Leave a Comment