Новини

$ 9106 на місяць: де вчителі отримують найбільшу зарплату?

Поки десь шкільні викладачі заробляють майже 10 000 доларів, Україна й досі пасе задніх.

Зарплата вчителя – найболючіше питання, яке завжди викликає чимало дискусій. І хоча вже з січня вона в Україні має зрости на 9%, а це, у кращому випадку, аж на 720 грн, чи буде того достатньо? Звісно, порівнюючи зарплату вчителів в різних країнах, не варто забувати, що і рівень життя в тих країнах вищий. Та й шкільне навантаження різниться.

Наприклад, в Японії вчителі державних шкіл працюють 54 академічні години на тиждень (простіше кажучи: мають відбути 36-годинний повний робочий тиждень), а у Франції один шкільний оклад – 18 академгодин.

Фінські педагоги самі вигадують шкільну програму, мають у цьому цілковиту автономію. А у Словаччині вчителі мають на цілий тиждень поїхати зі школярами на природу вивчати навколишній світ.

 Тож як живуть і скільки заробляють вчителі в різних куточках планети?

  • Люксембург, середня зарплата вчителя $9 106 на місяць

Висока заробітна платня вчителів у Люксембурзі обумовлена їх високим соціальним становищем – споконвічно шкільні працівники вважаються супер-елітою в мінідержаві Люксембург. Майбутні шкільні вчителі, отримавши ступінь бакалавра в краіні, часто продовжують навчання до ступіня магістра за межами Люксембургу.

Незважаючи на велике бажання вчителів з різних країн викладати саме в Люксембурзі, бути вчителем державної школи тут можна лише володіючи люксембурзькою мовою (хоча мешканці мінідержави, включно з корінним населенням, розмовляють виключно німецькою та французькою – але мову народу влада намагається зберегти, принаймні, у школі).

Обов’язково має бути люксембурзький диплом бакалавра в сфері освіти. У класах тут навчається не більше 15 дітей (у решті європейських країн обмеження у держшколах –  21-24 школяра). Через те, що статус та високі зарплати приваблюють молодь, більшість учителів тут молодші сорока років.

  • Німеччина, зарплата $ 5 640

В Німеччині багато людей обирає професію вчителя, бо вважає її одною з найстабільніших.

Викладач державної школи повинен мати німецький диплом, володіти ідеальною німецькою мовою і знати не менше двох предметів різного напрямку.

Зазвичай дітям задають мало домашніх завдань. В середньому, школяр займається вдома менше години на день. В учнів до 9-го класу є час на виконання ДЗ у школі після уроків.

 

  • Канада, зарплата $ 5 132 

Високий соціальний статус канадського вчителя впливає на атмосферу в школі та на стосунки з учнями. Викладач – абсолютний авторитет для дітей.

Аби стати вчителем державної школи, необхідно досконало володіти англійською та французькою мовами, а також мати ступінь бакалавра в сфері освіти та сертифікат, який дає право викладати. Педагоги проводять в школі в середньому 45 академічних годин на тиждень.

 

  • Японія, зарплата $ 4 879 

Суспільство Японії очікує від шкільного викладача дуже багато. Через це вчителі перебувають під постійним і суворим громадським контролем. Вони несуть велику відповідальність за розвиток дитини, прищеплення їм японських цінностей та традицій.

Японці – відомі трудоголіки, тут в учителів державних шкіл найдовший робочий тиждень – 54 академгодини.

  • Фінляндія, зарплата $ 3 714

Фінські вчителі, які працюють з дітьми 1-6 класів, повинні мати диплом магістра освіти. А педагоги, які працюють із старшими класами державних шкіл – ступінь магістра з предмета, який вони викладають.

Середнє навантаження вчителя складає 32 академгодини на тиждень. А у дітей дуже мало домашніх завдань: в середньому п’ятнадцятирічний школяр проводить над ним півгодини на день.

Крім того, існує посада викладача профорієнтації, який допомагає старшокласникам визначитися з майбутньою професією.

  • Франція, зарплата $ 2 910

Французькі вчителі – впевнений середній клас. Стандартне навантаження складає 18 навчальних годин на тиждень, а відпустка – більше 4 місяців на рік.

Також учителі державних шкіл Франції після 6-ти років роботи в одній школі, можуть взяти відпустку довжиною рік зі збереженням робочого місця. Раз в 2-3 роки роботу викладача перевіряє інспектор, який приїздить із регіональної академії освіти. Він підтверджує ступінь вчителя.

  • Словаччина, зарплата $ 1 272

Зарплати вчителів державних шкіл Словаччині – одні з найнижчих. Навіть нижчі за середню заробітну плату в країні. Через це там часто відбуваються маніфестації.

У школах є практичні заняття, які тривають до одного тижня: вчитель з учнями їдуть за місто, де вивчають природу.

Також педагоги пильно слідкують за телефонами школярів – вони мусять бути вимкнені протягом всього дня. А в початковій школі смартфони ховають на час навчання у спеціальних шафах.

Які зарплати отримують вчителі в інших країнах, можете переглянути нижче:

Країна Середньомісячна зарплата Середньорічна зарплата
Швейцарія 8696 $ 109 275 $
США 6070 $ 72 840 $
Норвегія 4918 $ 59 017 $
Австралія 4630 $ 55 560 $
Швеція 4182 $ 50 190 $
Іспанія 3247 $ 38 970 $
Великобританія 2896 $ 34 760 $
Китай 2838 $ 34 060 $
Португалія 2639 $ 31 670 $
Бразилія 1145 $ 13 740 $

Leave a Comment