Волинь Новини

Персонал волинської обласної дитячої лікарні проти реорганізації медичного закладу, – Сергій Ляшенко

Персонал волинської обласної дитячої лікарні проти реорганізації медичного закладу, розповів його директор Сергій Ляшенко. Нагадаємо, вчора на 28-ій сесії обласної ради депутати проголосували за об’єднання лікарні і перинатального центру в одну медичну установу – “Обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства”. За припинення діяльності обласної лікарні, як окремої медичної установи проголосувало 34 депутати, – повідомляє Суспільне.

Щодня до приймального відділення обласної дитячої лікарні в середньому звертається до 30 дітей. Як правило, це ургентні хворі, говорить старша медична сестра Людмила Горбатюк. Вона 35 років працює тут, з них – 27 у приймальному відділенні. Каже: об’єднання дитячої лікарні з перинатальним центром не підтримує.

Персонал волинської обласної дитячої лікарні проти реорганізації медичного закладу, - Сергій Ляшенко.

Персонал волинської обласної дитячої лікарні проти реорганізації медичного закладу, – Сергій Ляшенко. UA.Волинь

Старша медична сестра Людмила Горбатюк: “Оці такі зміни, ніби ми мали бути одне, потім нас вирішили роз’єднати, чомусь , я в те питання не вникаю. Потім нас знову нас об’єднали. Оце шарахання лякає, нестабільність лякає”.

Людмила Горбатюк – одна із тих, хто підписав звернення до депутатів не реорганізовувати медустанову. Крім неї звернення підписали 860 працівників лікарні, розповідає керівник обласної дитячої лікарні Сергій Ляшенко.

Генеральний директор Волинської обласної дитячої лікарні Сергій Ляшенко: “Це нонсенс. Такого немає в Україні. Ми відповідаємо за дитячу допомогу населенню Волині, одні, монополістично. Перинатальний центр – в першу чергу допомога породіллям, потім вже дитяча допомога”.

Волинська обласна дитяча лікарня почала свою роботу 1986-го року. Розрахована на 325 ліжок. Нині майже тисяча працівників надають медичну допомогу пацієнтам за 64-ма напрямками роботи. Одним із наймасштабніших проектів медичного об’єднання стало будівництво перинатального центру, каже медик Сергій Ляшенко. Коли заклад був майже добудований, 2018-го його від’єднали від обласної дитячої лікарні і зробили окремою структурою. Нині медустанови хочуть знову об’єднати, підпорядкувавши лікарню перинатальному центру.

Лікар анестезіолог Надія Катаман: “Перинатальний центр – це була наша дочерна установа. Ми нею хвилювалися, переживали, будували, ходили оглядали, як будується, виріс на наших очах. Нам було неочікуваним, коли від’єднали центр. Ця організація як на мене повинна була б звучати так: не до дитини приєднувати маму, а дитину до мами”.

За останні 3 роки в лікарні відкрили 3 нових відділення, каже директор Сергій Ляшенко, відремонтували приймальне, нині оновлюють відділення медичної генетики і операційні блоки нейрохірургії. Торік завершили капітальний ремонт другого педіатричного відділення. Витратили 2,5 млн грн. благодійних грошей і майже 300 тисяч бюджетних. Другий тиждень у відділенні з донькою Оленою Марія Шмаговська з Ратного.

Генеральний директор Волинської обласної дитячої лікарні Сергій Ляшенко: “Враховуючи те, що Україна вступає в медичну реформу, переходить на заключення договорів і оплату з НЗСУ, було б логічно дати обом закладам попрацювати в умовах нових правил господарювання, а тоді вже дивитися в інтересах пацієнтів, дітей, чи щось міняти, чи не міняти. Побачити ефективність чи ми будемо справлятися, чи не будемо. Нажаль, я на сьогоднішній день не бачу обґрунтування”.

Для обґрунтування реорганізації і об’єднання медичних установ кореспонденти суспільного звернулися до обласної ради, яка відповідає за ці заклади медицини. Коментар керівниця прес-служби облради Оксана Лукашук пообіцяла надати завтра. Керівниця перинатального центру Ірина Горавська погодилася озвучити свою позицію щодо рішення депутатів наступного тижня.

Leave a Comment