Новини

Прокуратура відкрила провадження через примусову видачу паспортів “ЛНР”

Прокуратура Луганської області порушила кримінальне провадження через примусову видачу так званих паспортів громадянина “ЛНР” жителям тимчасово окупованого регіону. Про це повідомили у прес-службі Офісу генерального прокурора.

Примусову “паспортизацію” громадян України кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни.

“Перші особи адміністрації “ЛНР”, контрольованої РФ, проводять насильницьку політику щодо примусового отримання громадянами України на тимчасово окупованій території Луганської області так званих паспортів громадянина “ЛНР”, – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що такі дії мають примусовий характер та всупереч вимогам ст. 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 і ст. 75 Додаткового протоколу від 08.06.1977 (Протокол I) ведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області.

За попередніми даними, паспорти “ЛНР”, ймовірно, отримали понад 200 тис. осіб. Офіс генерального прокурора контролює перебіг досудового розслідування, яке здійснює ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях.

Leave a Comment