Важливо Волинь Новини

У Луцьк вернулися лихі 90-і чи бандити на службі у влади?

В ніч на 5-те лютого в Луцьку було надто тривожно, більшість жителів не спало. Одні кинулися допомагати підприємцям Центрального ринку відбиватися від бандитів у балаклавах, що взялися нищити кіоски з товаром, інші – пильно спостерігали за цим бандитизмом по інтернету, співчуваючи потерпілим, – повідомляє видання Журналісти проти корупції.

Побачене наводило жах, ніби вернулися лихі бандитські 90-ті роки минулого століття, – молодики одягнуті в чорне, в чорних намордниках з болгарками в руках спершу почали зрізати металевий паркан, за ними пішов потужний екскаватор. На шляху він зніс кіоск, де торгували мобільними телефонами, мало не розчавивши власника, далі вперся між торгові ряди і став трощити все довкола, поранивши п’ятьох осіб, поки не застряг там.

 

3 У Луцьк вернулися лихі 90-і чи бандити на службі у влади? ч.ІДорогу евакуатору живою стіною перегородили люди. Підприємці голіруч пішли на бандитів з болгарками. Вдалося зупинити і бульдозери, що знаходилися неподалік. І за всіма цими кримінальними діями спокійно спостерігали працівники національної поліції, що знаходилися поруч.

2 У Луцьк вернулися лихі 90-і чи бандити на службі у влади? ч.І

Тільки через пару годин, коли появилися потерпілі і пролилася перша кров, коли прибув голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко і привіз із собою начальника поліції області Петра Шпигу, поліція різко стала на бік людей.

Скоріше всього саме очільник ОДА змусив головного поліцейського стати на сторону Закону, а не, як це творилося роками, покривати злочини керівників Луцької міськради, обслуговувати їхні кримінальні оборудки. Діватися було нікуди.

Конфлікт на ринку назрівав давно.

Спробуємо дати відповіді, чому він виник, хто його спровокував і спланував, завдяки кому організатори цієї афери систематично чинили беззаконня і залишалися безкарними? Очевидним є те, що крайніми жертвами його уже стали понад дві тисячі сімей підприємців, які можуть залишитися без роботи і без засобів для існування.

Причиною конфлікту став нібито благородний намір Луцької міської ради впорядкувати територію Центрального ринку. Більшість лучан, в томі числі і люди, які працюють тут, підтримують реконструкцію ринку. Тільки робити це потрібно в законний спосіб.

Чому ж тоді саме Луцька міськрада кілька разів відхиляла плани реконструкції Центрального ринку, в тому числі і розроблений відомим архітектором та істориком Тарасом Рабаном?  Чиновники ніколи не пропонували свій план реконструкції. Чому саме зараз нагально постало це питання?

Відповідь зрозуміла. Поки не закінчився термін перебування нинішніх чиновників при владі, а часу залишилося небагато, кримінальники міськради намагаються якнайшвидше привласники, передати своїм і розікрасти (схеми придумають) понад 8 гектарів землі в історичному центрі міста.

Схему, як їх прибрати до рук, продумали в міськраді давно.

Договори з облспоживспілкою укладалися в основному на рік. Тримали, як кажуть, на короткому поводку, щоб ніякої реконструкції території ніхто зробити не міг, а ще були підстави звинуватити, що заважають реконструкції. Менше двох років тому навпроти території, що орендує облспоживспілка, створили власне, для ручного управління, з усіма податковими пільгами комунальне підприємство (КП) «Луцькі ринки». Вклали в нього понад 1,5 мільйона гривень.

Поруч влада дала дозвіл підприємцю Пахолку на облаштування автомобільної стоянки. І ніхто не помітив, як автостоянка переросла в ринок при повній антисанітарії і порушеннях вимог пожежної безпеки.

Десятки працівників муніципальної варти, які знаходилися у вагончику поруч, ніколи не помічали цих порушень. І це можна зрозуміти.

Хіба можна вказувати на недоліки другу колишнього заступника голови міськради, а за одно, тінєвого куратора від влади як всіх ринків, так і самої муніципальної варти, до того тестя заступника прокурора Волині?

Особливу наполегливо в міськраді шулерські комбінації почали розігравати наприкінці минулого і на початку цього року.

Спершу пафосно, хоч безпідставно і незаконно, оголосили аж всеукраїнський конкурс на «впорядкування території, прилеглої до Луцького замку».

Але забули розробити і затвердити концепцію розвитку цієї території, вказати, яку конкретно площу вона займає, які її межі, не узгодили це з приватними власниками, але не погребували прихопити автостоянку громадського транспорту. До того ж свої химерні, без громадських обговорень, пропозиції  щодо забудови території котеджними триповерхівками подали розробникам нового генплану Луцька в НДІ «Діпромісто» в Київ. Так намагалися узаконити власні шкурницькі наміри.

А 29 січня, щоб вигнати підприємців з ринку, застосували примітивну шахрайську схему.

Підпорядковане міськраді КП «Луцькі ринки» в особі Михайла Ломаги письмово відмовилося на користь міської громади від земельної ділянки, яка була закріплена за підприємством і надавалася в оренду підприємцям для розміщення кіосків. Мовляв, в міськраді заставили, пояснював він людям. Правда, тієї заяви ніхто не бачив.

Все це виглядає дурістю, бо не має необхідності передавати громаді ділянку землі, яка давно і так належить громаді.  

Але ж міська рада є засновником КП і несе повну відповідальність за трудові і господарські відносини і зобов’язання створеного нею підприємства.

Простіше, ні самі «Луцькі ринки», ні міськрада не можуть односторонньо відмовитися від взятих зобов’язань і розірвати договори оренди з підприємцями, які укладені до 30.06.2020 року, а окремі – на довші терміни.

Такі договори можуть бути розірвані у двох випадках – за взаємною згодою чи в судовому порядку. Поки діють договори, ніхто нікого виганяти з орендованих місць не має права. Так каже Закон.

А хто з ним в Луцьку рахується? У влади в пошані кримінальні схеми. Хто не хоче їх дотримуватися, перечить чиновникам, то можуть болгарками, екскаватором чи бульдозером пройтися. Виконувати бандитські функції і команду «фас» є кому.

Для цього в міськраді створили муніципальну варту, яку очолює славнозвісна Юлія Соротинська. В цьому бойовому підрозділі міської влади майстри на всі руки – земельні спори вирішують, гаражі демонтують, водіїв за неправильне паркування штрафують, бабок, що торгують зеленню, фінансово карають. І не біда що юридичної освіти вони не мають, правил дорожнього руху не знають, Законів не вивчали. Вони віддано служать владі. І рідна влада віддячує щедрістю.

За минулий рік з бюджету потрачено на муніципальну варту майже 20 мільйонів гривень. Це чи не більше, ніж потратили всі області Україні разом взяті.

Де ще є таке, щоб муніципалам купляли модельне взуття і одяг, відправляли в закордонні відрядження, видавали щедрі премії, наряджали в карнавальні костюми вампірів і людожерів?

І ніхто в прокуратурі області, СБУ і поліції не звернув уваги на те, що ця варта, яка є звичайним департаментом, перебрала на себе, каральні і поліцейські повноваження, перетворилася в незаконне бандитське формування, Бо тільки бандити одівають вночі маски і йдуть грабувати чи трощити чуже майно.

Але то не бандити з кримінальним досвідом в чорних намордниках намагалися болгарками трощити кіоски підприємців на ринку, скеровували екскаватор нищити добро, то була добре організовано злочинна група з 29 працівників  Луцької муніципальної варти! Може нарешті хтось поставить їх на місце і позбавить гестапівських повноважень?

Таке враження, що в Луцьку влада керується не законами України, а нормами злочинного світу. Нема, напевне, такої сфери міського життя, де б не вчинялися кримінальні правопорушення, не розкрадалися кошти, земля, привласнювалася нерухомість. Чому така безкарність?

Проблема в тому, що беззаконня і злочини  покриваються правоохоронцями і прокуратурою, які разом з владою перетворилися в єдиний мафіозний спрут. Про це і те, як вирішити проблему центрального ринку, далі буде… .

Ярослав Андрусяк

Leave a Comment