Важливо Новини

З 2 лютого 2020 року діють нові штрафи для порушників трудового законодавства: суми

З 2 лютого 2020 року зменшено розмір штрафів за порушення трудового законодавства України. Це передбачає Закон №378-ІХ «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України».

Серед основних законодавчих змін варто візначити найбільш актуальні: Роботодавець, який допустив працівника до робочого місця без оформлення трудового договору, або оформлення працівника на неповний робочий день тоді, коли працівник виконує об’єм роботи вдвічі більше – передбачений штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (раніше цей показник становив 30 «мінімалок»), тобто 47 230 грн. Для юридичних осіб та фізосіб-підприємців (ФОП), які використовують найману працю та є платниками єдиного податку 1-3 груп – передбачене попередження.

За повторне протягом двох років з дня виявлення порушення – передбачений штраф 30 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, тобто 141 690 грн. Такі ж штрафні санкції загрожують роботодавцям, які виплачують заробітну плату без нарахування та сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ). За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачений штраф у розмірі двох мінімальних зарплат (раніше – 10 «мінімалок»), тобто 9 446 грн.

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг мобілізованим працівникам передбачений штраф у розмірі чотирьох мінімальних зарплат (раніше – 10 «мінімалок»), тобто 18 892 грн. Для юросіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками  єдиного податку 1-3 груп – передбачене попередження. За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю для виявлення неоформлених працівників – передбачений штраф у розмірі 16 «мінімалок» (раніше – 100 мінімальних заробітних плат), тобто 75 568 грн. Згідно зі ст. 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» мінімальна заробітна плата з 1 січня 2020 року становить 4 723 грн.

Leave a Comment