Новини

Допомога на догляд: що пропонують змінити у 2020 році

В Україні планують переглянути розміри соціальної допомоги на догляд, а також змінити категорії осіб, яким буде надана ця допомога.

Як пояснив 24 каналу адвокат Inpraxi Law Роман Кобець, відповідно до тексту законопроекті № 2494, який прийняла за основу Верховна Рада, на цей вид допомоги зможуть претендувати нові категорії українців.

Зараз такий вид соцдопомоги призначається:

  • одиноким малозабезпеченим пенсіонерам,
  • одиноким особам з інвалідністю внаслідок війни II і III групи, якщо лікарсько-консультативна комісія винесе висновок, що людина потребує стороннього догляду,
  • усім особам з інвалідністю внаслідок війни I групи.

До цього списку планують додати також одиноких осіб, які досягли 80-річного віку, та які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” або “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за рахунок Державного бюджету України.

Більше не можуть претендувати на допомогу ті українці, за здійснення догляду за якими виплачується компенсація на догляд.

Загальний максимальний розмір держдопомоги – як і раніше з урахуванням збільшення її розміру і не може перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї.

“Всі основні моменти щодо порядку обчислення сукупного доходу, призначення та надання допомоги будуть визначатися не законом, а постановами Кабінету Міністрів. А тому для внесення змін, в тому числі в частині погіршення, не потрібно буде приймати закон, а достатньо внести зміни до постанови Кабміну”, – підсумував юрист.

Зміни у разі прийняття закону, набудуть чинності одразу.

https://24tv.ua/dopomoga_na_doglyad_shho_proponuyut_zminiti_u_2020_rotsi_n1268834

Leave a Comment