Відповідно до бюджету, презентованого до другого читання у Верховній Раді, зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, зарплата яких нині найменша, наприкінці року отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тисячу гривень. Про таке повідомляє “Радіо Свобода

Таким чином, додаткову виплату мають отримати 73,9 тисяч освітян.

“Дуже важливо підтримати молодого вчителя. У нас є проблема, коли в школу часто не хочуть йти працювати молоді люди. Це означає, що в школах зараз залишається дедалі більше старших людей, які скоро мають вийти на пенсію, і з часом у нас виникне проблема, що навчати банально немає кому. Тому ми як держава зараз звертаємо увагу на становище саме молодих учителів. У них зараз умови оплати праці гірші – менші надбавки, але з іншого боку ми хочемо показати молоді, що бути вчителем – це престижно”, – наголосив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

В уряді стверджують, що наразі молодий учитель у середньому отримує майже на три тисячі гривень на місяць менше за досвідчених педагогів: молодий вчитель заробляє приблизно 5410 гривень у місяць, а досвідчений вчитель зі стажем 30 років – 8182 грн.

За словами міністра освіти і науки України Ганни Новосад, цього року також в освітній субвенції вперше враховано актуальний, а не минулорічний контингент дітей.

“Що це означає дуже простими словами: ми платили заробітну плату за кількістю дітей, яка значно менша від реалістичної. А насправді це означає, що ми просто не доплачували останні чотири роки заробітну плату вчителям. Ми нарешті цю проблему виправляємо і додаємо 2,2 млрд грн для того, щоб враховувати ту кількість учнів, яка є реалістичною. На сьогодні це дозволить усім регіонам повну надбавку за престижність, а не гратися надбавками, як це люблять робити на місцях”, – сказала посадовець.