Новини

Пекельна спека: що чекає на українські міста через зміни клімату

Завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповіла про нові наслідки зміни клімату для українських міст. Про це повідомляє “Апостроф”.

“Так в грудні і січні у нас була температура повітря, яка характерна або для середини листопада, або для середини березня. А максимальна температура в грудні становила 15-18 градусів і більше. Найвищі температури спостерігалися 19 грудня. Саме вони були обумовлені таким потужним виносом тепла з Атлантики. Цей процес дуже схожий на той, який спостерігався в червні минулого року. Ми пам’ятаємо, що у Франції температура повітря іноді досягала 46 градусів тепла”, – розповіла вона.

За її словами, якщо цей процес влітку повториться, то велика ймовірність того, що температура повітря у нас буде такою же, як і у Франції – 40 градусів тепла і вище. І ризик виникнення таких ситуацій зростає все більше і більше.

“Особливо небезпечні такі явища в великих містах. Адже місто додатково створює острів тепла за рахунок великої забудови, великої кількості автомобілів і асфальтованих територій, а також малого відсотка зелених зон. Цей ефект острова тепла додатково дає нам 10 і більше градусів. І якщо ми говоримо про температуру +46, яка спостерігалася у Франції, то це в тіні і на метеомайданчиках, де зелена зона. а в місті до цього показника треба додати 10, а то і 15 градусів і це температура на висоті 2 метрів. Чим ближче до землі , тим вище температура. І тепер уявіть, як будуть себе почувати діти і тварини в таких умовах”, – сказала Балабух.

Leave a Comment