Волинь Новини

Із замку в Олиці хочуть зробити резиденцію Зеленського?

Керівництво області здійснило робочу поїздку до смт Олика Ківерцівського району. Про це повідомляє Конкурент.

В.о. директорка КП «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» Волинської обласної ради Марія Любашевська запропонувала представникам оглянути будівлю ззовні, а також провела екскурсію одним із відділень лікарні. Вона розповіла, що наразі тут перебуває 236 пацієнтів, а розрахований заклад на 240 ліжкомісць. Із її слів, наразі тут працює 353 особи, із них 16 лікарів різного профілю, – інформує пресслужба Волиньради.

Нагадаємо: у жовтні 2019 року обласна рада вирішила реорганізувати  КП «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради. До того ж в області затвердили програму відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика. Незабаром у межах цієї програми відремонтують дорогу через Дідичі.

Голова обласної ради Ірина Вахович наголосила, що Олика має перетворитися на потужний туристичний центр. І це має бути завдання державного, а не обласного рівня.

Депутат Володимир Бондар зазначив, що родинний замок Радзивіллів може бути реконструйований у сучасну президентську резиденцію, адже таких об’єктів в державі обмаль, а Волинь є прикордонною територією, тому має ряд переваг. Із такою позицією погодився і голова бюджетної комісії облради Михайло Імберовський. Проте одним із найважливіших кроків є виготовлення проєктно-кошторисної документації на реконструкцію цього об’єкту.

«Проєктно-кошторисну документацію має розробляти лише ліцензована в Україні проєктна організація, яка має право працювати із пам’ятками архітектури національного значення. Сьогодні є попередня домовленість зі столичною науковою проектною компанією містобудування історичних і сучасних територіальних об’єднань України, якою були здійснені попередні роботи з візуалізації площі та усіх наземних споруд, що потребують реконструкції. За попередніми оцінками експертів ціна питання – 2,2 млн грн. Наше завдання передбачити ці кошти в обласному бюджеті. Ми зараз на завершальному етапі коригування та затвердження обласного бюджету та внесення змін до цього документу, якщо ми цих коштів не закладаємо, тоді ми втрачаємо шанси навіть на участь у міжнародних транскордонних проєктах», – наголосила голова облради.

Директор департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА Ігор Чуліпа зауважив, що наразі триває розробка нової програми Польща-Білорусь-Україна на 2021-2027 роки. Одним із пріоритетних напрямків має стати відновлення історичної спадщини. Загалом на три країни програмою буде передбачене фінансування у розмірі 80 млрд євро. Якщо ж до 2021 року не буде розроблено проєктно-коштрисної документації, відновлення Олицького замку із залученням донорських коштів за цією програмою буде не можливим.

Окрім того, усі присутні також ознайомилися із ходом реставраційних робіт колегіального костелу Святої Трійці, що здійснюється за фінасового сприяння «Фонду культурної спадщини» Польщі. Як розповів настоятель храму отець Юрій Погнерибка, загалом на зовнішні роботи, які здійснено станом на сьогодні, поляки уже витратили понад 3 млн злотих. На часі – комплекс внутрішніх робіт та реконструкція підземелля.

Leave a Comment