Волинь Новини

Луцькі депутати звернулися до Зеленського щодо великої застави на місцевих виборах

Депутати Луцької міської ради направлять звернення Президенту України та Голові Верховної Ради України щодо неприйнятності великого розміру грошової застави на місцевих виборах.

Про це йшлося у середу, 29 січня, під час пленарного засідання 69-ї сесії міської ради. Депутати зазначають, що Конституція України гарантує право громадян України бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування, а розмір грошової застави обмежує коло громадян, які можуть претендувати на мерське крісло.

«Розцінюємо, як цілком позитивну новацію, скасування грошової застави для кандидатів у місцеві ради та на посади сільських, селищних та міських голів (з кількістю виборців до 90 тисяч виборців). Проте неприйнятним є збільшення грошової застави для кандидатів на посаду міського голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до обласних та міських рад з кількістю виборців більше 90 тисяч, майже у 40 разів порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року. Це особливо обурливо, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів на пост Президента України та виборчих списків партій до Верховної Ради України порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу законами», – йдеться у тексті звернення.

Зважаючи на велику суму застави, брати участь у виборах зможуть лише ті партії та громадяни, які володіють достатньо великими грошовими коштами. Тому депутати вирішили схвалити відповідне звернення Луцької міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України.

Leave a Comment