Важливо Волинь Новини

Немає роботи, немає зарплати: скільки б волинські депутати платили народним колегам та топ-менеджерам ОПИТУВАННЯ

Українців вже не один тиждень “бомбить” від оприлюднених заробтних плат чиновників, нардепів та топ-менеджерів, які іноді сягають навіть 800 тисяч гривень на місяць. Попри те, що більшіть людей працює за “мінімалку” або зарплатню, яка не перевищує 7-8 тисяч гривень, а пенсіонери і взагалі змушені виживати за 1600 – 2000 тисячі гривень, деякі міністри скаржаться на свої 36 і 50 тисяч місячної оплати їх праці. Чи це справедливо?

Журналісти видання Волинь infa опитали волинських депутатів чи згодні вони з такою колосальною різницею у доходах чиновників та простих українців і скільки, на їх думку, варто платити людям, які беруть участь в керуванні нашою країною.

“В топ-чиновника і народного депутата я вважаю, що має зарплатня не перевищувати 1 тис. доларів на місяць, – коментує депутат Луцької міської ради Микола Яручик. 

На мою думку, як підприємця – це більш-менш середня заробітна плата на яку можна прожити. Тому що ті, що по 150-200 тис. грн. отримують – я не вірю, що від цього зникне корупція. Має бути якась середньостатистична сума, а то пенсії люди отримують по 1600-2000 грн., а чиновник по 200 тис. грн., то яке відношення в людей до влади буде? Негативне, звісно, – коментує депутат.

Микола Яручик переконаний, що такі “захмарні” зарплати тих, хто “стоїть за кермом” країни ображають більшість її громадян. А з огляду на те, що депутат луцькради ще й займається бізнесом, то переконує, що високі доходи мають місце лише там.

“Бізнесмен може отримувати і мільйони, якщо він створює робочі місця і в нього добре йдуть справи, тут я нічого не маю проти. До прикладу підприємець, провідний менеджер якийсь. Ну але чиновник… ну не подобається – не йди на цю роботу, ось і все”.

“Головне, щоб не крали!” – жартує його колега, депутат Луцької міської ради Євген Ткачук. 

“Мені важко щось сказати, але повинна бути достойна заробіна плата, якщо вони працюють не на себе, а для людей, на які посади вони пішли і на які їх вибирали.”

Проте депутат, на відіміну від свого колеги, не такий категоричний в сумах.

“Але я б не прив’язувався до якоїсь суми, бо комусь і 10 тис. грн. – багато, а декому і 10 тис. доларів замало. Проте, я інколи не розумію, якщо хтось отримує маленькі кошти, і не багатий, то чого він там сидить? За що він живе? А взагалі якщо чиновник чи депутат заробляє мільйон, значить він має приносити 100 мільйонів до бюджету своєї країни. Ми розуміємо, що якщо він топ-менеджер і, образно, заробляв 50 тис. доларів і пішов на чиновницьку зарплатню в 30 тисяч – то в мене є питання. “

Євген Ткачук переконаний, що якщо людина дійсно хоче щось змінити, то йде не за зарплатою.

“Я, наприклад, як балотувався (як балотуються, то кажуть “я бідний” чи щось в такому дусі), я не казав, що я бідний. Я їздив і їжджу на нормальному авто, нормально одягаюся, я собі можу дозволити на те, що я заробляю. Чого я маю ховатись, якщо я офіційно це заробляю. Але якщо чиновник, який має в місяць офіційно 20 тис. грн., а їздить на новенькій машині і будує будинок – в мене є питання”.

“Якщо чесно, то ніколи про це не думала, хоча чула про скандал з міністеркою освіти,” – зізнається депутатка Юлія Вусенко.

Те, що заробітна плата повинна бути в них – це однозначно. І те, що вона повинна бути комфортною для виконання їхніх обов’язків – це так само. Але разом з тим ми не можемо її не прив’язувати до заробітних плат в країні, тобто вона не може бути космічною. І те, що багато з провладної партії народних депутатів почали говорити про те, що “ви не розумієте, що нам дійсно це нормально, коли заробіна плата сягає n-ної кількості нулів” – я думаю, що це в свою чергу говорить про те, що люди не хочуть дивитися навколо себе і розуміти, що більшість українців живе не на такі доходи. Більшість з них (українців, – ред.) – це ті люди, які чесно пропрацювали в цій країні і чесно платили податки. Тому говорити про те, що заробітна плата може бути відірвана від суспільства і сягати мільйонів, як у керівника Укрзалізниці чи Міністра культури – це не нормально”.

Чиновники могли б більш відповідально ставитись до своїх обов’язків і відмовлятись від численних надбавок – переконана Юлія Вусенко.

“Я читала, що був там хтось з представників влади, хто взяв виключно свій оклад, адже за рахонок чого взагалі ці космічні доходи нараховують? За рахунок того, що вони багато надбавляють. Як на мене, заробітна плата повинна бути реальною і не може перевищувати в сотні, а то й тисячі разів (як показують зараз декларації наших чиновників) те, що отримують прості українці”.

“В тому ракурсі, як зробили зараз, я б точно не приймала зарплати”, – каже депутатка міськради Алла Надточій і переконує, що гроші потрібно платити за результат.

“Треба брати до уваги людей їхній фах, результативність і тоді вже призначати якісь надбавки і премії, бо про самі зарплати мені важко говорити з огляду на те, що це Київ, а я живу в Луцьку. Я не готова сказати, які там витрати, але коли люди йдуть на такі посади, то точно готова сказати, що вони мають обирати чи вони хочуть працювати в бізнесі і заробляти по 200-300 тис. грн. (де вони мають можливість заробити) або розуміти те, що не завжди на державних посадах будуть такі високі заробітні плати. Тут виключно людські такі моменти: якщо показуєш високий показник, до прикладу, ти завів в Україну інвестицій на мільйон чи мільярди, то ти можеш розраховувати на якийсь відсоток залучення цих коштів. Якщо ти цього не робиш і тво діяльність приводить показники до 0, то я не розумію за що ми платимо зарплати. Тут треба говорити словами бізнесу, бо де б я не працювала, я не отримувала винагороди, якщо не показувала результат”.

Отож, Алла Надточій наполягає на менеджментському підході, де є мінімальна винагорода, а решту надбавок люди отримуватимуть за результат, якщо він, звісно, буде.

Ми вирішили поцікавитись, що думає з цього приводу сам Народний депутат України з Волині Вячеслав Рубльов, проте він відповів, що зарплати колег не коментує.

Позицію “без коментарів” зайняла і голова Волинської обласної ради Ірина Вахович.

А от депутати Волинської обласної ради поділилися своєю думкою із журналістами і першим висловився Володимир Кучер. Обранець громади поставив у приклад попередника Ірини Вахович, а нині нардепа Ігоря Палицю, який, з його слів, відмовився від зарплати, коли був “на кріслі” голови облради, і передавав її на благодійність.

“Я вважаю, що не мають бути такі великі зарплати. Якщо зарплата топ-чиновника повинна бути не більша, ніж в десять разі, як зарплатня простого працівника. Потрібно поставити керувати державною людей, які будуть працювати не заради зарплати, а для того, щоб якось свої зусилля спрямувати на відновлення України”.

Ми поцікавились у Володимира Кучера, за що ж тоді ті, хто керує державою, мають їсти та годувати сім’ї.

“Я думаю, що є там такі люди, які мають за що і їсти, і пити, і гуляти, бо прийшли у владу з бізнесу і їм зарплата що 10, що 100, що 1000000 – це не суттєво і не принципово. Я сподіваюсь, що керівні посади в нашій державі будуть обіймати люди, для яких зарплата не є головним”.

Зарплати чиновників та депутатів – це питання дискусійне, так вважає депутат облради Михайло Імберовський.

“Достойна сума має бути такою, щоб людина мала можливість почувати себе вільною, а зарплати чиновників повинні ути привязаними до доходів більшості населення деражави. Не може бути такої прірви, коли топ-чиновники отримують зарплату, яка навіть для європейських країн є не співрозмірною до того, що люди там заробляють. Тому я вважаю, що має бути якийсь такий принцип, що зарплата чиновника, депутата і будь-якого іншого працівника уряду має бути прив’язаною до доходу людей. Відповідно, якщо доходи у людей збільшуються, то і вних збільшуються”.

Депутат вкотре озвучує думку більшості людей, що система нарахування зарплатні представникам влади має працювати так само, як і будь-якому приватному підприємстві: є результат твоєї роботи – є зарплата, немає – значить так і буде.

Отож, як бачимо, більшість депутатів сходяться у думці, що зарплатня їх народних колег та топ-чиновників повинна залежати від результатів праці, а не нараховуватись “авансом”. А поки що нагадуємо, про які ж “захмарні” та “космічні” зарплати ми сьогодні говорили.

Спілкувалась: Анастасія Кушнарьова.

Leave a Comment