Новини

Вакцина від грипу буде у таблетках

Нова вакцина від грипу у вигляді таблеток виявилася більш ефективною, ніж препарати для ін’єкцій, як показало нове дослідження. Його автори стверджують, що після отримання таблеток на третину менше людей захворіли на грип, ніж при стандартній вакцинації за допомогою ін’єкцій. В цілому, таблетка від грипу забезпечувала захист від цієї хвороби на 36% вищу, що є дуже непоганим показником. Нагадаємо, що більшість вакцин від грипу малоефективні через те, що їх створюють на основі минулих штамів вірусу. А грип постійно мутує, і до моменту виходу вакцини в світло на людей впливає вже новий штам.

Дослідники зі Стенфордського університету підкреслюють, що виробництво щеплень від грипу в формі таблеток є дешевшим і швидшим для виробників. Ці таблетки будуть набагато приємніше для дітей, які бояться уколів, а також для жителів країн, що розвиваються. В ході дослідження, результати якого опубліковано журналом The Lancet Infectious Diseases, вчені залучили 179 добровольців у віці від 18 до 49 років. Довільно їх розділили на три групи. У першій отримували таблетки, в другій проводили уколи від грипу, а в третій учасникам давали плацебо.

Саме в першій групі результативність виявилося максимальної. Так сліди вірусу були виявлені тільки у 29% учасників. У другій групі грип вразив 35%, а в третій – 48% осіб. При цьому в групі на таблетках сам ризик захворюваності на грип зменшився на 39%, в порівнянні з 27% в групі на уколах. Тільки в США в ході поточної епідемії 13 млн осіб захворіли на грип, 120 000 з них були госпіталізовані, a 6 000 померли. З них 39 це діти.

Leave a Comment