Важливо Волинь Новини

“Знайдіть в собі сили донести до смітника!”: луцькі комунальники звертаються до містян

Після новорічно-різдвяних свят на вулицях Луцька з’являється величезна кількість пожовклих і обсипаних ялинок. Люди викидають лісових красунь у смітники та навіть залишають просто біля під’їздів.

«Правильна» утилізація ялинок в нашій державі поки не дуже розвинена. У більшості випадків новорічні дерева відправляються на смітник або на сміттєспалювальний завод, оскільки вважаються великогабаритним сміттям.

У Луцькому департаменті житлово-комунального господарства повідомляють, що ялинки та сосни необхідно залишати на сміттєвому майданчику поруч з контейнером для твердих побутових відходів. Звідти їх уже вилучать працівники обслуговуючих підприємств, що здійснюють вивезення сміття.

Ми наполегливо просимо лучан не викидати сухі ялинки у контейнери для сміття, а натомість, повністю очистивши дерево від новорічних декорацій, залишити поруч зі сміттєвим баком. Не створюйте несанкціонованих сміттєзвалищ з ялинок та сосен біля своїх же осель. Ви змогли принести новорічні деревця з місць продажу до своїх домівок, знайдіть же у собі сили донести їх до контейнерних майданчиків найближчих до Вас.”

Як зазначають комунальники, цього року лучани придбали значно менше зрубаних ялин, ніж у попередні роки. Цьогоріч жителі міста в більшій мірі обирали штучне новорічне дерево або ж ялинки у горщику.

Які ж корисні застосування можуть бути для лісової красуні після свят? Журналісти “Волинь Infa” пропонують Вам декілька варіантів.

Не викидайте дерево на вулицю, краще здайте його в зоопарк або на ферму. Хвоя урізноманітнює раціон тварин і буде служити їм підстилкою. Якщо Ви вирішили здати ялину в зоопарк, ретельно очистіть її від дощику і мішури.
Якщо у Вас є дача або заміський будинок, новорічна ялина може стати в нагоді для того, щоб взимку топити піч.

Дерево на дачі можна також використовувати для виготовлення мульчі. Деревину потрібно порубати на тріски, а потім цими трісками присипати землю біля дерев і квітів в саду чи на городі. Це допоможе захистити рослини від загибелі, стане на заваді ерозії ґрунту і позбавить від бур’янів. Крім того, стовбур дерева можна розпиляти на кілька частин і зробити бордюр для квіткових клумб.

Ялинкова хвоя містить багато корисних для здоров’я речовин і вітамінів, тому її використовують для лікування від різних захворювань. Так, при бронхіті допомагають хвойні інгаляції. Треба взяти 200 грам ялинкових гілок, покласти їх в каструлю і залити окропом. Потім потрібно накритися рушником і вдихати пару, що виходить від хвої.

Для того, щоб вилікувати застуду та кашель, можна приготувати ялинкову пасту. Треба взяти 300 грам подрібненої хвої, 200 грам меду і 50 грам прополісу. Все змішати і зберігати в холодильнику. Приймати пасту по 1 столовій ложці тричі на день перед їжею, запиваючи теплою водою.

Від болю в суглобах допоможе позбутися саморобний матрац, набитий ялинковими голками. Щоб матрац не коловся, зверху необхідно покласти вовняну ковдру. Отже, не викидайте новорічних красунь, а надайте їм друге життя!

Як поводяться з ялинами у зарубіжних країнах?

За кордоном утилізація ялинок поширена і організована. Європейці та американці знайшли для них масу способів застосування, щоб не забруднювати навколишнє середовище.

У Швеції ялинки спалюють у котельнях, завдяки чому опалюються будинки більше 10% населення країни. У Скандинавських країнах ялинки відвозять на меблеві фабрики, де з них роблять меблі.

В Австрії з новорічних дерев виробляють паливні брикети, а в Німеччині – дерев’яні ножі для масла. Крім того, в деяких країнах ялинки йдуть на компост для міських парків і навіть використовуються при виробництві ліків проти грипу.

У багатьох містах США ялинку після свят можна здати до центру переробки. З хвойних дерев в Америці роблять папір і наповнювач для котячого туалету.

Leave a Comment