Важливо Волинь Новини

Чи притаманна тваринам свідомість: відповідь луцького ветеринара Яни Коханюк

Для багатьох, домашні тварини стали невід’ємною частиною життя. Подейкують, що вони допомагають побороти самотність або покращити побутовий настрій.  Існує навіть популярний вид терапії, який має назву «пет-терапія»,  яка полягає у покращенні самопочуття пацієнтів.  Про види домашніх улюбленців та їх догляд розповість тваринолюбка, лікарка ветклініки  «Кіт Леопольд»  Яна Коханюк.

Коли Ви зрозуміли, що хочете займатися тим, чим займаєтесь зараз?

Перша думка про ветеринарію, про те, що я хочу бути лікарем у мене з’явилася в дитинстві, приблизно років в десять років. Також налаштовано з 13 років почала готуватися до вступних іспитів, аби бути зарахованою до коледжу.

Які найяскравіші моменти запам’яталися під час спілкування з тваринами?

Кожна зустріч з тваринами особлива. Найбільше закарбувався у пам’яті випадок про усім відому собаку Беллу, яка нещодавно померла. Вона була дуже худа, ми до останньої миті за нею доглядали. Белла  у клініці жила, але згодом захворіла і на жаль її не стало. Зазначу, що ця історія була відома кожному лучанину.  Окрім того, бувають дуже великі собаки, яких не приходилося людям бачити на власні очі. Також відвідують нашу клініку екзотичні тварини. Коли я працювала у Києві, я мала справу з маленьким крокодилом. 

На мою думку, кожна тварина особлива, і  наші працівники пам’ятають кожного улюбленця, який до нас приходить.

Чи не боїтеся лікувати подібних звірів: плазунів, гризунів, тощо?

Найбільший мій страх – комахи, надати їм допомогу  я відмовлюсь. До прикладу,  американських тарганів, чи «тарантулів», які нині популярні серед  «домашніх улюбленців». Я нічого не маю проти них, але комахи викликають у мене страх.  До слова,  у нас були лікарі,  які боялися гризунів, тому вони надавали перевагу лікувати інших  видів тварин.

Науковці стверджують, що тварини не мають свідомості, Ви погоджуєтесь з цим твердженням?

Як відомо, давно вже доведено, що у вусолапих є свідомість, але вона не така розвинена, як  у людей. Теперішня сучасна зоопсихологія побудована на тому, що тваринам притаманна свідомість, але розвиток відбувається  по-іншому, ніж у нас. До слова, багато залежить від того, де і в яких умов живе улюбленець.

На що найчастіше скаржаться тварини?

Зазвичай, це вірусні інфекції, різноманітні запальні процеси, переломи, травми.  В сезонні пори року найпоширенішою  проблемою у тварин є кліщі.

Чи потребує щеплення кожен  домашній улюбленець?

Безумовно! Без нього ніяк.

Що Ви порадите власникам домашніх тварин, аби застерегти себе від непередбачливих випадків?

Насамперед, потрібно щоразу  проводити профілактику, а саме здійснювати обробку від блох та кліщів. Також потрібно тварину оберігати від зовнішніх та внутрішніх паразитів, робити вакцинацію. Якщо ви маєте собаку, велику роль відіграє виховання пса  змалечку.   Необхідно передбачати усілякі моменти:  коли собака може втікти або  потрапити під колеса машини. Раджу гуляти з  цуциком лише з нашийником.  Якщо у вашій хаті живе кіт –  мусите зачиняти вікна та двері, оскільки трапляються  численні випадіння з вікна, які спричиняють серйозні травми.  В майбутньому це може закінчитися  трагічно.

Чи надає ветклініка  « Кіт Леоопольд»  поміч  безпритульним?

Так, звісно!  Прийоми і послуги у нас безкоштовні. Єдине що, у нас платне це препарати, і хірургічне втручання, яке здійснюється за зниженою на 50%  ціною. Окрім того, існує чимало фондів з якими ми співпрацюємо. Якщо людина не має можливості заплатити, ми звертаємося до подібних фондів за допомогою.

Leave a Comment